Följ oss

Nyheter

Kriget i Sudan hotar hela världens tillgång på gummi arabicum och därför även E414

Publicerat

den

Gummi Arabicum, i form av bitar och pulver

Gummi arabicum, även kallat akaciagummi och arabiskt gummi, är ett naturligt gummi som ursprungligen består av den härdade saven från två arter av akaciaträdet, Senegalia senegal och Vachellia seyal. Termen ”arabiskt gummi” anger dock inte någon särskild botanisk källa. Gummit skördas kommersiellt från vilda träd, främst i Sudan som står för hela 80 % av värdsproduktionen och i hela Sahelområdet, från Senegal till Somalia.

Arabiskt gummi är en komplex blandning av glykoproteiner och polysackarider, huvudsakligen polymerer av arabinos och galaktos. Det är lösligt i vatten, ätbart och används främst inom livsmedelsindustrin och läskedrycksindustrin som stabiliseringsmedel, med E-nummer E414.

Diktatorernas krig i Sudan

I april tidigare i år bröt ett krig ut mellan den statliga militären och en annan gruppering kallad RSF. De har tidigare samarbetat med att utföra folkmord och planen har varit att de skulle gå samman till en enda organisation. Olika arabiska diktatorer och Rysslands diktator har fokuserat på att diktatur ska upprätthållas i Sudan, men de har stöttat olika sidor. Ryssland stöttar exempelvis RSF och har tillsammans tagit kontroll över landets guldproduktion. I april utbröt krig mellan de två sidorna och landet kastades in i kaos där samhället allt mer bryter samman och miljontals människor flyr.

Gummi arabicum och E414

Sudan står för 80 % av produktionen av gummi arabicum i världen som till stor del används för att göra stabiliseringsmedlet E414 som används i livsmedelsindustrin. Under 1990-talet och 00-talet när sanktioner riktades mot landet så lyckades livsmedelsindustrin i omvärlden få till undantag så att sanktioner inte gällde gummi arabicum då man ansåg att tillgången var så viktig.

Det aktuella brutala kriget i Sudan slår inte bara sönder människors liv det hotar även att förstöra landets gummi arabicum-industri. Dryckesproducenter och andra livsmedelstillverkare runt om i världen har vissa lager av gummi arabicum, men ju längre kriget pågår desto mindre blir lagren.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära