Följ oss

Nyheter

Kiruna Iron – Svensk järnmalm börsnoteras i London

Publicerat

den

Gruvbolaget Kiruna Iron gör en notering på AIM i London

Kiruna Iron - Svensk järnmalm börsnoteras i LondonUnder vecka 5 har vi kunnat ta del av material från flera prospekteringsbolag i järnmalmssektorn som har för avsikt att genomföra varsin nyemission, bland annat Kiruna Iron Plc, som av sin huvudägare australiensiska Scandinavian Resources, tas till AIM-börsen i London. En parallellnotering i Stockholm är nog inte helt orimlig då Kiruna Iron, precis som namnet indikerar, har järnmalm uppe i norra Sverige. Flera andra utländska gruv- och prospekteringsbolag med inriktning på Skandinavien har redan valt att lista sina aktier på de nordiska börserna, till exempel Beowulf Mining och Northland Resources. Övriga järnmalmsbolag som har för avsikt att genomföra kapitalanskaffningar är Northland Resources och Nordic Iron Ore.

För närvarande genomför Kiruna Iron Plc en kapitalanskaffning tillsammans med rådgivarna Cannacord och Öhman/Pareto som skall tillföra bolaget 12,5 miljoner USD. Utöver detta erbjuds aktieägarna i Scandinavian Resources att skjuta till ytterligare 2,5 miljoner USD. Kiruna Iron Plc, som i dag är ett dotterdotterbolag till australiensiska Scandinavian Resources (SCR: AU), planerar en börsnotering på brittiska AIM under Q2 2012. I samband med listningen på AIM är det tänkt att ytterligare en emission, med största sannolikhet på en betydligt högre kurs, skall göras som skall tillföra Kiruna Iron Plc 40 miljoner USD.

Reserverna uppgår efter bolagets JORC-studie till 470 Mton (indicated and inferred), men ledningen gör bedömningen att det finns ytterligare 200 till 270 Mton i de undersökningstillstånd som bolaget förfogar över och som ännu inte undersökts fullt ut. På sikt tror ledningen att reserverna kan komma att överstiga en miljard ton järnmalm.

Kiruna Iron - Karta över järnmalmstillgångar

Scandinavian Resources tillgångar består i dag huvudsakligen av undersökningstillstånden Kiruna och Lannavaara som förvärvats från bland annat Anglo American, Rio Tinto och Grängesbergs Iron AB.

För att dra fördel av dessa undersökningstillstånd har Scandinavian Resources ingått ett joint venture med Boliden och Tasman Metals. Ledningen själv bedömer projekten som mycket intressanta, dels för att projektet har förutsättningar som kan liknas vid dem i Pilbararegionen i västra Australien, en region som sett födelsen av en rad australiensiska gruvföretag, till exempel Fortescue Metals Group (ASX:FMG) och Atlas Iron Ore Ltd (ASX:AGO). Kiruna Iron är vidare det enda järnmalmsbolaget utöver LKAB som har tillgångar inom en radie om 10 mil från Kiruna. LKAB sade vid en presentation hos Carnegie under augusti 2011 att bra fyndigheter var en bristvara och att bolagets produktion riskerade att bli en flaskhals.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära