Connect with us

Nyheter

Gazprom satsar på gasexport till Sydeuropa

Published

on

Naturgas exporteras via pipeline från RysslandGazprom meddelade under vecka 5 2012 att bolaget planerar att öka gasexporten till Europa och bygga en pipeline till Asien. Samtidigt som de ska öka volymerna från Shtokmangasfältet meddelade Gazprom även att bolaget befinner sig i slutskedet för att kunna ta ett beslut om en eventuell öppning av en gasproduktionsenhet i östra delarna av Ryssland.

Gazproms ledning har tillsammans med Grekland påbörjat diskussionerna kring gasledningsprojektet South Stream som har till syfte att förse de södra delarna av Europa med naturgas.

Mötesdeltagarna diskuterade utsikterna för det rysk-grekiska samarbetet och dess fördjupning inom energisektorn, samt aktuell status för den grekiska energiindustrin. Särskild uppmärksamhet ägnades åt gasleveranser och South Stream-projektets genomförande i landet.

1996 lanserades rysk naturgas i Grekland och enligt preliminära uppgifter levererade Gazprom 2,9 miljarder kubikmeter gas till Grekland under 2011.

I syfte att diversifiera rutterna för exporten av naturgas planerar Gazprom att genomföra projektet för byggande av en gasledning som dras under Svarta havet till länderna i södra och centrala Europa – South Stream-projektet.

Karta över South Stream - Export av naturgas via pipeline från RysslandMellanstatliga avtal har tecknats med Bulgarien, Serbien, Ungern, Grekland, Slovenien, Kroatien och Österrike för att genomföra den landbaserade delen gasledningen. Under tredje kvartalet 2011 slutfördes genomförbarhetsstudier av South Stream och omfattade en förstudie av offshore avsnitt och genomförbarhetsstudier av respektive gasledningar i värdländerna i Syd-och Centraleuropa.

Den 30 december 2011, uppmanade Vladimir Putin, premiärminister i Ryssland, Gazprom att påskynda lanseringen av South Stream-projektet och att börja dess byggande under 2012.

Den 20 januari 2012 höll Alexey Miller, ordförande i Gazproms förvaltningskommitté, ett möte för att godkänna en detaljerad handlingsplan för att säkerställa lanseringen av South Streams rörledningar i december 2012.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Vedde

    27 juli, 2013 at 02:20

    Spännande hur naturgasen är så otroligt geopolitisk. Men jag tror Ryssland kommer att exportera allt mer till Kina, de kommer bättre överens med varandra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära