Nyheter
Kinas nya ädelmetallbörs
Nu öppnar kineserna sin egen marknad för guldhandel för att slippa den kontroll av ädelmetaller som finns på den amerikanska marknaden. Nya Pan Asian Gold Exchange kommer initialt att erbjuda dollarbaserad handel i guld, men har för avsikt att kunna erbjuda motsvarande kontrakt prissatta i kinesiska renminbi, vilka börsens ledning tror kommer att uppskattas av de internationella guldhandlarna.
Notera att kineserna – som sedan tidigare är en av USA:s allra största långivare nu väljer att etablera en ny marknadsplats för en av de få valutor som fungerar som ett alternativ till den amerikanska dollarn. Sedan tidigare finns som bekant bland annat Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen, men med tanke på antalet kineser är det osannolikt att dessa marknadsplatser kommer att klara av att möta den ökade efterfrågan från landets befolkning som nu har fått smak för ädelmetaller. Det finns de som säger att öppnandet av Pan Asian Gold Exchange innebär en krigsförklaring gentemot den amerikanska dollarn, att Kina nu gör allt för att behålla det kapital som flyter in i landet och att landets ledare nu har bestämt sig för att strypa sina flöden till en av världens supermakter, USA, genom att slå till där landet är som svagast – på den finansiella sektorn.
[quote]The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting. – Sun Tzu[/quote]
Pan Asian Gold Exchange, och andra kinesiska marknadsplatser som vi tror kommer att startas under de kommande åren är exempel på hur makten förskjuts mellan öst och väst. Medan flera av de västliga regeringarna allt mer verkar inställda på att förse sina medborgare med pappersvalutor, så kallade FIAT-valutor, har kineserna bestämt sig för att göra helt tvärtom, de uppmanar i radio- och TV-reklam medborgarna att regelbundet köpa både guld och silver på lång sikt. Den kinesiska regeringen har till exempel sagt att landet har som långsiktigt mål att köpa betydande mängder guld och att de har för avsikt att bygga upp en guldreserv som överstiger den påstådda amerikanska reserven.
Vi ser Pan Asian Gold Exchange som viktigt utav flera orsaker, dels kan tre av världens största guldproducenter, Kina, Ryssland och Sydafrika, komma att förse denna marknadsplats med guld, i alla fall om den amerikanska dollar inte stärks och visar att det är en safe haven för världens internationella placerare. Det som vi emellertid ser som kursdrivande är vad som händer då de kinesiska bankkonsumenterna nu kommer att kunna köpa guld i så små valörer så som 10 troy ounce direkt från det egna bankkontot och i renminbi.
The Agricultural Bank of China har över 320 miljoner privatkunder och nästan 3 miljoner företagskunder, många av vilka i dag ännu inte har köpt vare sig guld eller silver. Vad händer då denna bank kopplar upp sig mot Pan Asian Gold Exchange? Vi är av den åsikten att det kommer att passera betydligt mindre guld över New York och London och ännu mer tackor till Kina, vilket på sikt kan komma att göra fysiskt guld till en bristvara och driva upp priserna ännu högre än dagens nivåer. Tänk dig att en procent av Agricultural Bank of Chinas kunder köper en enda tacka på tio troy ounce guld? Lek med tanken, det låter inte som en särskilt hög summa eller hur? Kineserna är emellertid många, och det blir mycket guld som dras ut från marknaden i detta scenario – närmare bestämt 1.000 (ettusen) ton. Låt oss hoppas att de inte köper för samma värden i silver för då kommer vi att få se en framtida kursuppgång som gör denna metall än mer sällsynt än vad den redan är.
Ännu så länge vet vi inte när vi kommer att få se en fungerande handel där Pan Asian Gold Exchange kopplas upp mot världens guldmarknader, men det talas om att detta kommer att ske under det fjärde kvartalet 2011. Vi kan anta att det kommer att medföra en hel del arbete för dem som ligger bakom detta, men också att Pan Asian Gold Exchange är efterlängtad av många för dess potential till högre pris på guldet.
Nyheter
Stabilt inför vintern på osäker elmarknad
Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.
December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.
– I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.
Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.
Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.
November 2024 (medelspotpris) | November 2023 (medelspotpris) | |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,96 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 18,09 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 66,95 öre/kWh | 82,13 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 84,65 öre/kWh | 84,72 öre/kWh |
Nyheter
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
Kina gör en stor satsning på kol i den västra regionen Xinjiang rapporterar Bloomberg. Xinjiang växer fram som Kinas fjärde hubb för kolproduktion i landet. Produktionskostnaden är väldigt låg, den ligger på omkring 100 yuan per ton, att jämföra med det nationella genomsnittet på 370 yuan. Produktionen förväntas nå över en halv miljard ton i år.
Tidigare har den geografiska platsen varit ett problem eftersom den ligger tusentals kilometer från Kinas megastäder på östkusten. Men i stället för att flytta råvaran eller elektriciteten till östkusten så har Kina flyttat industriproduktion till den billiga energin. Den energislukande produktionen av polykisel för solceller och aluminium drar nytta av tillgången på billig kolkraft och och solenergi.
Kinas kolhubbar Shanxi och Inre Mongoliet producerar vardera över 1 miljard ton kol per år och Shaanxi har växt till över 700 miljoner ton.
Nyheter
Ett samtal om olje- och guldpriset med Michael Brown
Guldpriset har efter en längre tid av uppgång haft en sämre utveckling på senare tid. Michael Brown, Londonbaserad seniorstrateg på mäklarfirman Pepperstone anser dock att mycket talar för en fortsatt stark prisutveckling.
Olja har haft en ganska dålig utveckling under ännu längre tid och enligt Michael Brown spelar geopolitik en mindre roll. En betydligt viktigare faktor, även framöver, är efterfrågan. Om Donald Trump gör vad han sagt att han ska göra, att öka USAs oljeproduktion till ännu högre rekordnivåer, då kommer det att ha en dämpande effekt på priset.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Analys4 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly