Följ oss

Nyheter

Kaffepriset stiger efter prognos om minskad skörd

Publicerat

den

Kaffe i kopp

Kaffebönor i säckKaffepriset steg i förra veckan efter att den den brasilianska regeringen spått att årets kaffeskörd kommer att bli betydligt mindre än förra årets rekordskörd. Brasilien, världens största odlare av kaffe, förväntar sig att kaffeskörden faller till mellan 50 och 55 miljoner 60 kilos säckar. Det är en minskning med 15 procent från föregående års rekordskörd på 62 miljoner, rapporterar Financial Times.

Ändå är den brasilianska jordbruksbyrån Conabs projektion av 52,5 miljoner säckar fortfarande ett rekord för året. Skörden kommer att bli högre än andra år, bortsett från rekordåret 2018.

Kaffeproducenter runt om i världen har varnat för att nuvarande priser inte ger en lönsam produktion och kan driva mindre bönder att odla andra grödor. Rekordåret drev ned kaffepriset till sin lägsta nivå på 12 år. Detta har lett till att kaffeodlare lämnade gårdar i Guatemala medan colombianska jordbrukare bytte till kokaproduktion, en ”råvara” som förädlas till kokain.

Kaffet handlas till cirka 1,06 USD

På grund av den minskade produktiviteten handlas kaffe för närvarande runt 1,06 USD per pound, jämfört med det pris på mellan 1,20 till 1,50 dollar som behövs för att bönderna i många av de latinamerikanska länderna ska göra vinst.

Silvio Farnese, försörjningsdirektör vid Brasiliens jordbruksdepartement, sa att den här säsongens mindre skörd skulle kunna stödja priserna, särskilt för arabica-terminerna i New York, eftersom storleken på produktionen för den sorten är stor, rapporterar Reuters.

Vidare ser han att kaffepriserna kan återhämta sig, eftersom klimatförändringar påverkar den globala produktionen.

”De lägre priser som du ser just nu är mer av en risk än klimatförändringen de närmaste tre åren, säger Geordie Wilkes, analyschef hos Sucden Financial till Bloomberg. ”Producenter i Centralamerika gör en förlust. På längre sikt, tio år och framåt är det klimatförändringar som är viktigare för marknaden.”

Arabica-bönor kräver året runt temperaturer mellan 15 och 24 grader Celsius, eller 59 till 75 grader Fahrenheit, enligt Coffee Research Institute. De lider av frost om det är för kallt och kaffets kvalitet minskar om det är för varmt. Skiftande temperaturer börjar dock påverka produktionen.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära