Connect with us

Nyheter

Priset på kokablad stabilt samtidigt som kakaobönor faller

Published

on

Kokablad som skördats

Kokablad som skördatsPriset på kokablad, råvaran som används för att göra kokain, har hållit sig stabilt enligt statistik som har samlats in av polis och odlare i Colombia. Detta trots att antalet hektar som planterades under 2011 steg med 3,2 % enligt statistik från bland annat FN. Efterfrågan på bladen har varit stabil under de senaste 12 månaderna och produktionen av kokain i Colombia har bara fallit med 1,4 %, till 345 ton.

Under samma period har priset på kakaobönor, råvaran som används för att göra choklad, fallit med 40 %, vilket redan har fått produktionen att falla med 9,8 % i Colombia.

Denna prisrelation gör att många bönder går över från att odla kakao till att odla koka, vilket skapar problem för Colombia. Dels sätter det käppar i hjulet för den Colombianska statens mål att bli Sydamerikas näst största kakaoproducent, men kanske mer allvarligt så motarbetar det kraftigt statens insatser mot kokainproduktion och kampen mot de terrororganisationer som finansierar sin verksamhet med kokain.

Colombia har potentialen att kunna producera 250.000 ton kakao år 2018, jämfört med dagens produktion på 37.000 ton. Men det är en ojämn kamp.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *