Följ oss

Nyheter

Japanskt intresse för kanadensisk spannmål

Publicerat

den

Jordbruk i Kanada

Jordbruk i KanadaI december 2012 skickades det första kanadensiska spannmålet, i form av korn, till Japan. Händelsen har fått en betydligt större uppmärksamhet i Kanada än vad som normalt kunnat förväntas, vilket emellertid inte är så konstigt. Så sent som i augusti 2012 öppnades Kanadas gränser för export av vete för försa gången på 69 år.

Vi har tidigare skrivit om hur Canadian Wheat Board fram till och med förra året var det sista monopolet på vete, men också på korn. De kanadensiska jordbrukarna var tvungna att sälja sina skördar till de spannmålshandlare som Canadian Wheat Board pekade ut. För ett år sedan ändrades som sagt lagstiftningen, och de kanadensiska jordbrukarna kan sedan dess sälja sitt spannmål till vem de vill.

Skickar spannmål till Saudiarabien

I november 2012 skickades 42.500 ton spannmål till Colombia och Sydafrika från hamnen i Vancouver. Dessutom har samma spannmålshandlare skickat 49.000 ton korn, avsett för foder, till Saudiarabien under oktober 2012. Den sändningen var historisk eftersom det var den första spannmålslasten som avgått från Port of Churchill sedan 1992. Det var också den genom tiderna största lasten som avseglat från denna hamn.

Utvecklar möjligheterna för de kanadensiska jordbrukarna

Sedan Marketing Freedom for Grains Farmers Act trädde i kraft den 1 augusti 2012 säger spannmålshandlare som Winnepegbaserade Richardson International Limited att de nu kan utveckla de internationella relationerna på spannmålsmarknaden, vilket kommer att gynna jordbrukarna eftersom de kan erbjudas marknadsmässiga priser på sina skördar.

Såväl Japan som Sydkorea har visat intresse för det kanadensiska spannmålet vilket gjort att en kanadensisk delegation nyligen besökte Japan för att marknadsföra det kanadensiska kornet, men även vete, raps och ärtor som är andra stora grödor i Kanada.

I dag är såväl Sydkorea och Japan stora importörer av foderspannmål, men har historiskt sett främst köpt majs och sojabönsmjöl, medan rapsmjöl och råg har använts i relativt liten utsträckning.

De japanska och sydkoreanska djuruppfödningarna bedrivs generellt sett i små men mycket kostnadseffektiva enheter, som huvudsakligen importerar spannmål från USA. Med den prisuppgång som rådde på råvarumarknaden under 2012 har uppfödarna börjat titta på alternativ till vete och majs. Kanadas grödor ses som ett billigare alternativ.

Enligt de rapporter vi tagit del av har det främst varit rapsmjöl som varit den stora frågan, detta eftersom denna jordbruksprodukt ibland blandas samman med rapsfrön i Asien. Flera potentiella köpare har visat oro för att glukosinolater kan komma att ge fodret en bitter smak som inte alltid uppskattas av kor, grisar och fjäderfä. Glukosinolater förekommer emellertid i rapsfrön, inte i raps.

Däremot uppskattades kornet betydligt bättre då de japanska uppfödarna i stor utsträckning använder det på samma sätt som majs, men utan lika höga krav på bearbetning vilket gör korn mer kostnadseffektivt.

Under 2011 producerades 25 miljoner ton foder, till största delen från importerat spannmål. Av detta kom 45 procent från majs, 14 procent från sojamjöl, 4 procent från korn och 2 procent från fodervete.

Utöver ett antal spannmålshandlare deltog representanter från Alberta Agriculture and Rural Development, Alberta Barley Commission, Agriculture och Agri-Food Canada i resan.

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Nyheter

Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Publicerat

den

Solceller på tak

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.

– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.

Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.

MedelspotprisMars 2024Mars 2025
Elområde 1, Norra Sverige     56,60 öre/kWh   15,80 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     56,60 öre/kWh   10,95 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     59,47 öre/kWh   50,81 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     63,36 öre/kWh   60,46 öre/kWh

Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Ankkurva
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära