Connect with us

Nyheter

Diamant-ETF utan diamanter

Published

on

Diamanter finns inte i ETF-fonder

Diamant-ringIntresset för diamant-ETFer i USA har ökat. Men det är viktigt att förstå att en sådan ETF-fond inte innehåller fysiska diamanter eller följer någon form av diamantprisindex.

Det finns två typer av guld-ETF-fonder. Dels de som innehåller fysiskt guld eller följer guldpriset syntetiskt, och dels de som innehåller guld-relaterade aktier. När man pratar om en guld-ETF så är det vanligtvis den första kategorin man avser. Men när det gäller diamant-ETFer så handlar det alltid om den andra kategorin, något som många missar. En diamant-ETF är alltså väldigt lik en traditionell råvarufond.

Varför finns det ingen ETF som innehåller fysiska diamanter? Den enkla förklaringen är att diamanter är betydligt mer unika, till skillnad från guld där en guldtacka är utbytbar mot en annan. Det finns inte heller något transparent marknadspris för diamanter. Arbete pågår dock med att skapa ett pålitligt diamantprisindex, som det sedan går att göra finansiella produkter på. Tills dess att något sådant är klart så innebär det alltså att en diamant-ETF alltid innehåller aktier i diamant-relaterade företag, inte diamanter.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    14 april, 2013 at 16:15

    Olika diamantföretag måste skilja sig åt väldigt mycket. Antar att det är de något större och stabila företagen som ingår i ETFs.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *