Följ oss

Nyheter

International Petroleum Exchange, Europas energicentrum

Publicerat

den

Råvarubörsen International Petroleum Exchange (IPE)

Råvarubörsen International Petroleum Exchange (IPE)The International Petroleum Exchange, IPE, baserat i London, var en av världens största råvarubörser inriktade på energiråvaror. IPEs flaggskepp var handel i Brent Crude, en global benchmark för prissättningen på olja, men börsen hanterade även terminer och optionskontrakt på eldningsolja, naturgas, el, kol och även utsläppsrätter i samarbete med European Climate Exchange (ECX).

IPE förvärvades år 2001 av Intercontinental Exchange, ICE. IPE var en börs vid vilken handeln skedde i form av open out cry fram till den 7 april 2005 då namnet ändrades till ICE Futures, och all handel flyttades över till en elektronisk handelsplattform.

Historia

Fram till 1970-talet var priset på olja relativt stabilt och produktionen styrdes i stor utsträckning av de största oljebolagen. 1970-talet förändrade detta för alltid. Två oljeprischocker innebar att prissvängningar blev ett grundläggande inslag i marknaden, de kortsiktiga fysiska marknaderna utvecklades snabbt i och med att behovet av att säkra framåt stod klart för både producenter och användare.

En grupp företag verksamma inom energi- och terminshandel grundade därför International Petroleum Exchange 1980, och började 1981 med terminshandel på gasolja, gasoil. I juni 1988 lanserade IPE med framgång futures på Brent Crude. Volymerna steg snabbt och börsen har sedan dess haft en ökad tillväxt varje år under nästan hela sin livstid. Nya instrument såsom swappar, terminer och optioner tillkom.

Redan från start handlades terminskontrakten, och senare också optioner, på olja och andra energiråvaror på golvet. I takt med att affärsvolymerna ökade var IPE tvunget att byta lokaler ett flertal gånger för att kunna tillhandahålla ett större handelsgolv med plats för ytterligare handlare och mäklare.

Utbud

Sedan 1997 har ICE Futures utökat sitt utbud från att bara omfatta Brent Crude och gasolja till att också inkludera naturgas (1997), el (2004), och finansiella instrument på utsläppsrätter baserade på ECX (2005). Detta har gjort att ICE Futures kan erbjuda ett bredare utbud av energiprodukter och mer avancerade transaktioner är nu också möjliga, på grund av cross-och multi-product-transaktioner som eliminerar behovet av att använda flera marknader eller rådgivare.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära