Följ oss

Nyheter

Inte ett nickel…

Publicerat

den

Nickel, en silvervit metall

Nickel, en silvervit metallNickel är en silvervit metall med bra ferromagnetism och seghet som främst används som en legering i rostfritt stål. Nickel används även som den viktigaste komponenten i mässing samt för galvanisering. Nickel används också tillsammans med lantan i nickel-metall hydriden (NiMH) i batterier.

Det var först i mitten av 1700-talet som nickel kunde isoleras som en separat metall. Dessförinnan hade förekomsten av denna noterats i koppargruvor där den troddes vara en osmältbar kopparmalm.

Det konstaterades att genom att kombinera nickel med stål, även i små mängder, ökade hållbarheten och styrkan i stål avsevärt liksom dess motståndskraft mot korrosion. Produktion av rostfritt stål är nu det enskilt största användningsområdet för nickel i dag.

Nickel kan leda elektricitet och värme. Under normala temperaturer bildar nickel ett lager av kompakt oxidskikt på ytan i fuktig luft, vilket inte bara kan hindra sig själv från att oxideras, men också motstå korrosion av vattenhaltig alkali eller saltlösning. Då nickel värms reagerar metallen våldsamt med syre, svavel, klor och brom. Nickel har en bred tillämpning i modern tid. Till exempel kan den användas för att framställa rostfritt stål och legerat stål. Nickel används ofta i framställningen av flygplan, radar, missiler, tanks, örlogsfartyg, rymdskepp och atomreaktor. I den kemiska industrin används nickel ofta som en hydrogenering-katalysator.

Då nickel är mycket resistent mot korrosion används det ofta som ett korrosionsskydd i olika typer av legeringar. Nickel i kombination med krom används för att skapa nichcroem, en kromnickellegering som har en hög smältpunkt och används för konvertering av el till värme. 2007 uppgick den årliga globala produktionen till 1,4 miljoner ton.

Industriell konsumtion av nickel

Nickelproducenter

Nickelfyndigheter klassificeras antingen som sulfid eller lateritfyndigheter. Sett ur ett ekonomiskt perspektiv är lateritfyndigheter enorma, men de har i gengäld en betydligt lägre koncentration av malmen i jämförelse med sulfidfyndigheter. Den primära malmen i sulfidfyndigheter är millerite.

De största producenterna av nickel är

  • Vale S.A. (VALE)
  • Xstrata PLC (XTA-LN)
  • BHP Billiton (BHP)
  • JSC MMC Norilsk Nickel (NILSY)

Global produktion av nickel

Trender och drivkrafter

Konjunkturcykler

Nickelpriserna reagerar på över- eller underskott i efterfrågan av metallen. Nickelpriserna på råvarubörsen London Metal Exchange nådde en topp på mer än 50.000 USD per ton i mars 2007 för att därefter falla till nivåer under 10.000 USD per ton i februari 2009. Olönsamma gruvor lades ned som en konsekvens och en av dessa var den nya Ravensthorpe-lateritgruvan i Australien (BHP) som enligt de ursprungliga planerna skulle ha producerat 50.000 ton per år efter full utbyggnad.

Tillväxtekonomier

Användningen av rostfritt stål ökar med tillväxten i de olika ekonomierna, framförallt de så kallade tillväxtekonomierna. Den genomsnittliga tillväxttakten för produktion av rostfritt stål i de så kallade BRIC-länderna uppgick till 26,3% under åren 2001-2008.

Olika typer av rostfritt stål

De höga priserna på nickel har lett till att stålverken har ökat sin produktion av stål i 200-serien. Denna typ av stål innehåller halter om 3,5 till 6 procent nickel jämfört med 8,5 till 10 procent som förekommer i stål i 300-serien.

Substitution

En ytterligare reaktion på höga nickelpriser under 2007 var den ökade användningen av låggradig nickelmalm för att utvinna nickel som ett substitut för det raffinerade nicklet från Kina. Denna process är inte ekonomiskt lönsam om nickelpriserna är lägre än 24.000 dollar per ton.

Handel i nickelterminer

Sedan 1974 handlas terminer och optioner avseende nickel på London Metal Exchange under akronymen NI.

Kvalitet

Nickel med en renhet om minst 99,80% enligt B39-79 (2008).

Lot size (warrant)

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

6 ton med en godkänd avvikelse om +/- 2 %.

Form

Full Plate Cathode, Klippkatoder, pellets, briketter.

Lagstiftning

Dessa kontrakt lyder under engelsk lag, och regleras dessutom av LME och Financial Services Authority (FSA).

Skiljedom

I de fall som parterna inte kan enas, skall medling ske via LME:s skiljedomsförfarande och / eller genom annat organ som parterna kommit överens om.

Nyheter

Uranbrytning ska bli tillåtet i Sverige

Publicerat

den

Romina Pourmokhtari

Regeringen går vidare med planerna att ta bort förbudet mot uranbrytning i Sverige. Kommuner ska kunna stoppa utvecklingen av urangruvor om de klassas som kärnteknisk verksamhet. Är uran en biprodukt till annan brytning räknas det dock inte som kärnteknisk verksamhet. Den exakta definitionen är ännu inte bestämd. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari säger till Sveriges Radio att det är hyckleri att förbjuda uranbrytning i Sverige samtidigt som vi har kärnkraftverk som är beroende av uran.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära