Följ oss

Nyheter

Ingen överenskommelse om ett golv för kakaopriset

Publicerat

den

Kakao, mald och bönor

Producenter och köpare av kakao misslyckas med att komma överens om ett golv för kakaopriset om 2 600 USD. De två största kakaoproducenterna Ghana och Elfenbenskusten misslyckades med att komma överens om ett prisgolv med större kakaobönder och -tillverkare vid ett möte som hölls i staden Abidjan i Elfenbenskusten.

De två länderna, som producerar 60 procent av världens kakaobönor, hade tidigare föreslagit ett pris på 2 600 US-dollar per ton kakao (fob). De två länderna hade meddelat att de inte kommer att sälja sin kakao under denna nivå för kommande säsong.

Kakaobönor

Vid mötet i Abidjan deltog flera stora chokladföretag som Hershey, Mars Inc., Blommer Chocolate, Cemoi, SucDen, Mondelez International, Touton, Barry Callebaut, Cargill, Olam International och Ecom Trading.

John Ament, Global Vice President för kakao hos Mars, berättade för Reuters att: ”Vi stöder rörelser från regeringar att ingripa för att uppnå ett högre pris som leder till en hållbar ökning som betalas till bonden”.

Saknar klarhet och precision

Efter mötet i Abidjan, berättade en företagsansvarig som bad om att inte bli namngiven för Reuters: ”Den mekanism som Ghana och Elfenbenskusten föreslog oss saknar fortfarande klarhet och precision för dess lämpliga tillämpning, så det kommer att krävas fler möten”.

Joseph Boahen Aidoo, VD för Ghana Cocoa Board, menar emellertid att det föreslagna priset är avgörande för att garantera och förbättra jordbrukarnas levnadsstandard.

Kakaoindustrin har bidragit kraftigt till Ghanas ekonomiska utveckling genom åren. Kakao svarade för cirka en fjärdedel av Ghanas bruttonationalprodukt (BNP). Branschen har genom åren skapat sysselsättning för miljontals ghanier och tjänar som en viktig källa till utländsk valuta för landet.

Dock har de låga kakaopriserna gjort att många kakaobönder knappt haft möjlighet att försörja sina familjer – och ännu viktigare, gjort industrin oattraktiv för en stor del av ungdomen.

Det genomsnittliga FOB-priset för kakao som registrerades under 2017/2018-säsongen var 2 080 USD, ett drastiskt fall från 2 950 USD per ton året innan. Denna prisnedgång sammanföll med en betydande ökning av kakaoproduktionen. Under föregående år steg kakaoproduktionen med över 120 000 ton över den projicerade nivån på 850 000 ton för 2016/17 säsongen.

Nyheter

Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Publicerat

den

Kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.

Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

Kinas produktion av kol, januari till mars per år.
Fortsätt läsa

Nyheter

Två samtal om det aktuella läget på råvarumarknaden

Publicerat

den

Grafer över råvarupriser

Det är stormiga tider på råvarumarknaden där oljepriset leder nedgången. Guld klarar sig däremot hyggligt väl, berättar Lars Henriksson på råvarufonden Centaur. Han tar vidare upp aluminium och koppar. Han säger även att den värld med en global råvarumarknad nu kanske kommer att förändras där vi i stället kan få se en mer segmenterad marknad där det handlas utanför och inom USA. Prisutvecklingen för olika råvaror skiljer sig kraftigt åt, jordbruksråvaror som vete klarar sig ganska bra, priserna var redan låga.

Nästa gäst är Maria Sunér från Svemin som diskuterar marknaden ur andra perspektiv, så som satsningar på försvar och grön energi samt hur de påverkar efterfrågan på råvaror.

Samtal om råvarumarknaden.
Råvarupriser exklusive energi under 5 år
Index över råvarupriser exklusive energiråvaror. Sett över 5 år är det totala fallet den senaste tiden inte enormt.
Fortsätt läsa

Nyheter

Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer

Publicerat

den

President i USA vid skrivbord med ett oljefat

Både WTI- och Brent-oljan har idag fallit med omkring 7 procent, där WTI handlas kring 66,50 USD och Brent kring 69,89 USD. De kan dessutom tilläggas att USAs valuta idag faller mot i princip alla andra valutor, vilket gör oljepriset för alla utanför USA har fallit ännu mer.

USA:s handelskrig mot alla världens länder, förutom Ryssland, har skadeskjutit hela världsekonomin vilket förväntas minska efterfrågan på olja. Samtidigt fortsätter OPEC+ att enligt plan trappa ner sin begränsning av oljeproduktionen, dvs man kommer att producera mer olja.

Tullsmärta för amerikansk oljeproduktion

Fallande oljepriser är ingenting amerikanska oljeproducenter gillar. De drabbas dock även på kostnadssidan. Stålrör och andra saker som oljeproducenter använder har belagts med tullar, vilket gör att produktionskostnaderna stiger. Amerikanska oljebolag är det dock svårt att gråta över, de har trots allt finansierat och marknadsfört denna utveckling.

Någonting som USA dock inte införde tullar på är olja. Hade Trump fullföljt de planerna då hade det kunnat bli ett ännu större kaos.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära