Följ oss

Nyheter

Hedgefondsförvaltare försökte överta kakaomarknaden

Publicerat

den

Kakao

Under sommaren 2010 satsade en brittisk hedgefondsförvaltare, företaget Armajaro, allt i sitt försök att manipulera en råvarumarknad. Genom att köpa 241.000 ton kakaobönor från Elfenbenskusten skulle bolaget tjäna stora pengar, men marknaden gick emot dem. Den mängd kakao som köptes motsvarade 5 MILJARDER chokladkakor, eller 7 procent av den totala kakaoskörden 2010.

Grundaren, Anthony Ward, började arbeta som handlare i te, ris, kakao och gummi på handelshuset Sime Darby 1979. Han grundade tillsammans med en partner hedgefonden Armajaro 1998. Till en början koncentrerade sig detta bolag uteslutande på kakao. Ward ansågs vara en av kakaomarknadens kunnigaste aktörer.

I och med att kakao är en mycket klimatberoende råvara och att större delen av produktionen kommer från två länder, Elfenbenskusten och Ghana, styrs produktionen av det lokala vädret. För att få ett komparativt övertag gentemot övriga handlare hade Armanjo monterat upp egna väderstationer vilka visade att prognosen för regn var mycket stor. En kraftig nederbörd skulle leda till betydligt mindre skördar, och få kakaopriset att stiga ytterligare.

Trots att kakaopriset hade stigit oavbrutet sedan 2008, och hade visat en uppgång på 150 procent valde Armajaro att satsa hårt. För att klara de fysiska leveranserna av all den kakao som Armajaro köpt på terminsmarknaden, hade bolaget hyrt praktiskt taget all godkänd lagerplats för kakao i Europa.

Istället visade det sig att kakaoprisets uppgång, där råvaran noterade ett 33-årigt all-time-high bröts och att kakaopriset gick i fritt fall. Under juli och augusti 2008 föll kakaopriset med en fjärdedel, 26 procent,

Wards försök att göra en kupp mot kakaomarknaden fick den tyska organisationen för kakaohandlare att skriva ett ilsket brev till den brittiska råvarubörsen, och krävde att något skulle göras för att förhindra både Ward, Armajaro och möjligheterna att manipulera kakaopriset i framtiden.

Att de stora hedgefonderna blivit så dominerande i råvaruhandeln är förhållandevis nytt. För många råvaror, till exempel olja, är handeln så stor att en enskild aktör inte kan påverka marknaden. Det sista egentliga försöket var bröderna Hunts agerande på silvermarknaden som även detta slutade i ett kraftigt prisfall för den underliggande råvaran. Råvarumarknaden.se kommer att återkomma till bröderna Hunts silveraffärer i en senare artikel.

Läs även vår övergripande artikel om kakaomarknaden

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära