Harvey rör om råvarumarknaden

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenMed stor förödelse kryper orkanen Harvey upp långs Texaskusten och effekterna på råvarumarknaden har varit stora. Normalt träffar orkansäsongen oljeplattformarna i golfen och då stiger WTI-priset. I Harveys spår är det i stället kuststräckans raffinaderier som fått stänga ner av säkerhetsskäl eller efter strömavbrott och översvämningar. Därmed kan de inte konsumera den olja som fortsätter produceras i golfen och oljepriset faller. En oväntad effekt av stormen blir därmed att bensinpriset skjuter i höjden, upp 12 procent bara under torsdagen förra veckan och handlas på högsta nivåerna sedan 2015 när nära 25 procent av USA:s raffinaderiproduktion är ur funktion.

En ny trend på oljemarknaden som kan skönjas i den veckovisa riggstatistiken för USA: skifferfält var en ny vecka med färre riggar. Det har nu hänt fem gånger under de senaste två månaderna och det markerar sannolikt slutet för trenden av 23 veckor i rad med stigande antal riggar, längsta trenden på 30 år. Sedan senaste trendskiftet med en botten i maj 2016 på 316 riggar så har antalet fördubblats. Skifferfälten har visat sig snabbfotade men efter expansionen verkar kostnaderna ha kommit ifatt producenterna. Oljebolaget Total:s vd säger att skiffer har blivit dyrt och BHP Billiton tycker att timingen är rätt att sälja av sina skiffer tillgångar.

Bensinpris och oljepris

Metallrallyt fortsätter och augusti blev en mäktig månad för metallerna där nickel steg med 14 procent, zink 11 procent, aluminium 10 procent och koppar 6 procent som en konsekvens av svagare USD och en kraftigt uppskruvad förväntansbild på Kinas utveckling under hösten i samband med kommande partikongressen. Även de ädla metallerna utvecklas starkt där guld glänser som säker hamn när oron kring Koreahalvön tilltagit. Guld har stigit 14 procent i år, 4 procent bara under augusti månad.

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top