Följ oss

Nyheter

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Publicerat

den

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemission

Gunvor Group garanterar PA Resources nyemissionHär är en av årets mest oväntade affärer. Gunvor Group garanterar 200 miljoner kronor av PA Resources planerade företrädesemission på 700 miljoner.

Det svenska olja- och gasbolaget PA Resources är ett av de sämsta börsföretagen på mycket länge. Företaget har varit ett stort svart hål där investerares pengar har pulveriserats gång på gång. Där aktiekursen mer eller mindre har utraderats.

Dess raka motsats är oljehandelsföretaget Gunvor Group med svensken Torbjörn Törnqvist som en av grundarna. Gunvor Group köper och säljer våldsamma volymer av olja och gör enorma vinster. Ett något hemlighetsfullt privatägt företag med bas i Schweiz.

Gunvor Group företagslogga - LogoPA Resources har stått nära en total krasch efter att företagets enorma skulder i kombination med illa fungerande verksamhet till slut verkade knäcka företaget. Vi har inte de exakta siffrorna framför oss, men bolagets skulder är runt 30 gånger större än bolagets värdering på börsen. Idag meddelades en plan där delar av de utestående konvertiblerna ska konverteras till aktier. Om den planen går i lås, då ska PA Resources dessutom göra en företrädesemission på 700 miljoner kronor. Och helt oväntat så framgår i informationen att Gunvor Group garanterar 200 miljoner.

PA Resources loggaNu ska man inte dra några allt för stora slutsatser av det. Värderingen på PA Resources är säkerligen rätt ok i den företrädesemissionen. Och 200 miljoner kronor för Gunvor Group är ett relativt marginellt belopp. Men det är ändå en rolig och oväntad koppling mellan de två företagen. Och vem vet, kanske får Gunvor Group i uppdrag att sälja delar av PA Resources olja. Gunvor Group lär i alla fall vara på jakt efter att bygga upp en mer diversifierad portfölj av olja att sälja efter att ha tappat stora uppdrag i Ryssland.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
2 Kommentarer

1 kommentar

  1. Magnus

    11 november, 2012 vid 17:27

    Om PA Resources lyckas med sin finansiering så kan det säkert bli ett hyfsat vettigt bolag. Men utspädningen för nuvarande aktieägare är ju rätt brutal, men också rätt. Men det finns ju risk att bolaget inte kommer i mål, den första manövern går bara att göra om ingen av de övriga konvertibelägarna protesterar.

  2. Peter

    21 november, 2012 vid 01:51

    konvertibelägarna 90 procent – en miljard.. vad har dom att säga nej till bara att köpa in sig eller så säger alla nej.. och godnatt..Suck.. den största blåsaren i historien får väll söka nytt jobb…..knappast i oljebranschen…SUCK !!!! Det kostar på att vara aktieägare stötta alla torskar samt bråka med skattemyndigheterna..SUCK!!!!!!

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära