Connect with us

Nyheter

Winnipeg Commodity Exchange blev ICE Futures Canada

Published

on

Raps för Winnipeg Commodity Exchange

Raps för Winnipeg Commodity ExchangeWinnipeg Commodity Exchange är det tidigare namnet på den kanadensiska derivatmarknaden som är baserad i Winnipeg, Manitoba, Kanada. Verksamheten kallas nu ICE Futures Canada och det är i huvudsak elektroniska termins- och optionskontrakt på korn och raps som handlas på denna marknad.

WCE började sin verksamhet under namnet Winnipeg Grain & Produce Exchange 1887 i samband med att allt fler jordbruksmarknader växte upp runt om i den nordamerikanska mellanvästern. Så småningom kom dessa verksamheter att centraliseras till Chicago och i mindre utsträckning Kansas City, Minneapolis och Winnipeg, som alla arbetade med ”trading pits”. Winnepeg Commodity Exchange behöll detta system ända till 2004 då WCE blev den första terminsbörsen att bli helt elektronisk. Samtliga kontrakt handlades på Chicago Board of Trades elektroniska plattform.

Under 2007 kom Winnipeg Commodity Exchange att köpas upp av Intercontinental Exchange, ICE; och de befintliga kontrakten som handlades på WCE, som korn och raps, togs upp till handel på ICE plattform. Under en kort period i början av 1900-talet var Winnipeg Commodity Exchange tillräckligt stor för att i vissa avseende kunna konkurrera med de stora råvarubörserna i Chicago. Från slutet av Andra Världskriget tillkom emellertid Candian Wheat Board, och efter detta blev Winnipeg aldrig mer en stor marknad, framförallt beroende på att alla kanadensiska jordbrukare måste sälja allt sitt vete till Canadian Wheat Board som sedan marknadsförde allt spannmål som en enda pool.

Nedan är några levande actionbilder från Winnipegs handelsgropar från en äldre nyhetssändning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära