Connect with us

Nyheter

Gunvor missar kontrakt på att sälja olja

Published

on

Oljetanker som Gunvor Group använder för att frakta olja

Gunvor Group - Handlar rysk oljaDet stora oljehandelsföretaget Gunvor Group, där svensken Torbjörn Törnqvist är en av grundarna, har missat ett stort kontrakt för att sälja olja.

Gunvor förlorade ett anbudsförfarande på ett 6-månaderskontrakt för att sälja upp till 15,4 miljoner ton råolja från ryska Rosneft. Det blev i stället Vitol, Royal Dutch Shell och Glencore som tog hem kontrakten tidigare denna månad. Bloomberg skriver att Gunvor annars vanligen brukar vinna långsiktiga kontrakt från Rosneft, TNK-BP och OAO Surgutneftegas.

Torbjörn Törnqvist sa dock till journalister att de även fortsättningsvis är en kraftfull aktör i Ryssland. “Även om du inte ser oss vinna olja i anbudsförfaranden från Rosneft, så är vi en kraftfull aktör i Ryssland både nu och i framtiden.”, “Vår volym av handlad rysk råolja och oljeprodukter är väldigt hög. Vi är en ledande aktör på den ryska marknaden.”

Årsvinsten förväntas bli drygt 2 miljarder kronor

Han kommenterade även vad företagets vinst förväntades bli i år genom att säga att den kommer att bli i det övre spannet av den uppskattning som hans affärskollega Gennady Timchenko tidigare gett, vilken var 300-400 miljoner USD. Samt att omsättningen skulle bli lika stor eller större jämfört med föregående år.

Gunvor är ett privatägt bolag och det är inte offentligt hur ägarbilden ser ut, men med största sannolikhet ägs större delen av företaget av Törnqvist och Timchenko, så en årsvinst på drygt 2 miljarder kronor är svårt att klaga på. Men det vore intressant att få veta om Gunvor hamnat i onåd hos statskontrollerade Rosneft eller om det helt enkelt handlar om att de andra aktörerna var aggressivare i sin budgivning.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära