Connect with us

Nyheter

Fläsket är hett

Published

on

Fläskkött - en råvara utan korrelation

Det är bara att gratulera de investerare som valde att gå lång i fläskkött i början av 2014. S&P GSCI Lean Hogs-index visar att detta var den tredje bästa råvaran med en uppgång på 16,3 procent under detta år fram till dess att terminerna rullades vidare.

Även efter det att terminskontrakten rullades har lean hogs utvecklats väl även om vi sett ett visst tapp, i dag är lean hogs den femte bästa råvaran som ingår i S&P GSCI och den råvara som under 2014 har utvecklats bäst inom sitt delsegment, Live Stock.

S&P GSCI Lean Hogs ligger just nu strax under sin all time high-notering som noterades i mars 2011.

S&P GSI Lean Hogs

Stigande förväntningar om att tillgången på lean hogs kommer att minska dramatiskt inom en snar framtid tillsammans med ökade priser på fläskkött i detaljhandeln stödjer prisuppgången.

Slakterierna har visat sig vara villiga att betala högre priser för att försäkra sig om leveranser för att kunna tillgodose sina omedelbara slaktbehov (så kallad convenience yield), när de försöker komma i kapp med produktionen som legat nere efter spåren av den köldknäpp som drabbade USA i år. En direkt effekt av vädret blev att slakterierna drabbades av utbudsstörningar orsakade av nedstängningar och förseningar. Frontkontraktet på lean hogs har dessutom handlats upp som en följd av att fler och fler bedömare tror att det nyligen upptäckta PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea-viruset, kommer att minska antalet grisar i det amerikanska lantbruket i en högre omfattning än vad som tidigare förutspåtts.

Den genomsnittliga månadsavkastningen under januari/februari 2014 ligger på 7,9 procent, vilket är den högsta siffran för årets första två månader sedan 1999. Vi ser också att den genomsnittliga sommar-backwardationen under 2014 låg på 4,2 procent, den högsta siffran sedan 2011. Historiskt har vi endast sett backwardation i februari under 14 av 40 år. Senaste gången som vi såg detta fenomen uppträda tre år i rad vad 1978 till och med 1980.

Den genomsnittliga avkastningen för lean hogs under sommarmånaderna juni till och med september, när vi såg backwardation i februari, var 117 punkter högre än alla andra år tillsammans. Om detta mönster upprepar sig som en följd av minskade leveranser av lean hogs kan detta vara råvaran som alla jagar under sommaren 2014.

Se i tabellerna nedan de data som visar den historiska genomsnittliga avkastningen samt backwardation och contango.

Lean hogs

S&P GSCI Lean Hogs backwardation och contango

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset är som aprilvädret – osäkert

Published

on

Det milda vädret under februari vände och mars blev betydligt kyligare än normalt. Elpriserna har dock inte rusat, tvärtom har det varit en fallande pristrend under årets första kvartal. Främsta orsakerna är välfyllda gaslager i Europa, fortsatt lägre elkonsumtion och förväntningar på mer kärnkraft nu när Ringhals 4 återstartas.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och ex moms) ser ut att landa på cirka 81 öre/kWh i elområde 3 för mars. Att jämföras med i fjol då priset var 130,33 öre/kWh.

– Energisituationen i Europa ser betydligt ljusare ut idag än för bara några månader sedan. Detta i kombination med i överlag sett mildare väder och hushållens aktiva elsparande har lett till en stabilisering av elpriset. Dock ser vi att elsparandet klingat av något och är något lägre än förra månaden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden och fortsätter:

– Även de fasta elprisavtalen har sjunkit och ligger nu på samma nivåer som motsvarande tid i fjol. Men det rörliga elpriset kan fortfarande svänga både uppåt och nedåt eftersom priset i hög grad påverkas av vädret och omvärldshändelser.

Med anledning av kylan i slutet av mars, som enligt prognoserna ser ut att fortsätta en bit in över påsk, kommer vårfloden förmodligen bli försenad. Prognoserna pekar på att vårfloden blir mer intensiv i maj vilket kommer att pressa elpriset nedåt.

– Att vårfloden försenas innebär ett större beroende av vindkraft och andra energikällor i april, säger Jonas Stenbeck.

Ringhals 4 väntas vara driftsatt fredagen den 31 mars och då har den nordiska kärnkraften 100 procents tillgänglighet efter 80 timmar. I mitten av april kopplas både Oskarshamn 3 och Olkiluoto 2 bort från elnätet för den årliga revisionen och kärnkraften kommer att ha 80 procents tillgänglighet.

Medelspotpris på el i mars 2022 och 2023
Continue Reading

Nyheter

Sockerpriset når sin högsta nivå på 11 år

Published

on

Sockerrör

Sockerpriset har nått sin högsta nivå på 11 år. Det globala utbudet är mycket begränsat, till stor del beroende på att den stora exportören Indien har minskat sin export. Exporten förväntas halveras till 6 miljoner ton under året som slutar i september och den kan sjunka så lågt som till 4 miljoner ton under nästa säsong.

Graf över sockerpriset
Terminspriset på socker i London i USD.

Det är två faktorer som minskar exporten från Indien. Den första är väderrelaterad, kraftiga regn har skadat odlingarna. Den andra faktorn är att den indiska staten mycket kraftfullt har satsat på biobränsle som etanol, vilket gör att sockerrörsskördarna går till att producera etanol i stället för att exporteras som socker.

Continue Reading

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Populära