Connect with us

Nyheter

Ett år av kontinuerligt stigande vaniljpris

Published

on

Vanilj odlad i IndonesienPriset på vanilj odlad i Madagaskar har under 2012 kontinuerligt gått upp, vecka för vecka. Priset över året ser ut att ha varit drygt 50 % högre än året innan. Men det ska tilläggas att priserna ligger kvar på historiskt låga nivåer.

Skörderapporten för 2012 förväntas komma inom kort, men initiala prognoser pekar på att det producerats 1500-1800 ton under året i Madagaskar.

Den underliggande faktorn till det stigande priset är med största sannolikhet en ökad efterfrågan, där exportörerna har pressat på för att fullgöra sina åtaganden.

Indonesien har konsekvent producerat omkring 100 ton under de senaste fem åren, främst från öarna vid Norra Sulawesi och Flores. Kvaliteten på bönorna har en bra spridning, där 50 % av skörden har ett vaniljinnehåll på ca 1,5 %. För resten av skörden är det fortfarande för tidigt att avgöra.

Även om priserna i Madagaskar fortsätter att stiga kommer bönderna i Indonesien sannolikt inte att öka produktionen i någon större omfattning, då de under de senaste åren gått över till alternativa grödor, så som kakao, ingefära och chili. Indonesiens mindre skördar i kombination med ökad efterfrågan innebär att indonesisk vanilj kommer att fortsätta handlas med ett visst premium jämfört med sina afrikanska motsvarigheter.

Papua Nya Guineas produktion av vanilj fortsätter att vara nästan noll, där produktionen har varit minimal under mer än fyra år. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att en snabb återkomst av produktionen kan ske om priset stiger tillräckligt mycket för att motivera bönderna att återuppta produktionen.

Handlare som hoppas på kraftigt stigande priser har tillsammans omkring 100 ton av vanilj i lager. Vanilj är dock inte en råvara som mår bra av att lagras allt för länge, varför dessa lagervolymer förmodas ha väldigt låg kvalitet.[hr]

Ett stort tack till Francois Bernard på Tripper som ännu en gång har hjälpt oss med siffror och kunskap om kryddmarknaden.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära