Nyheter
Ett år av kontinuerligt stigande vaniljpris
Skörderapporten för 2012 förväntas komma inom kort, men initiala prognoser pekar på att det producerats 1500-1800 ton under året i Madagaskar.
Den underliggande faktorn till det stigande priset är med största sannolikhet en ökad efterfrågan, där exportörerna har pressat på för att fullgöra sina åtaganden.
Indonesien har konsekvent producerat omkring 100 ton under de senaste fem åren, främst från öarna vid Norra Sulawesi och Flores. Kvaliteten på bönorna har en bra spridning, där 50 % av skörden har ett vaniljinnehåll på ca 1,5 %. För resten av skörden är det fortfarande för tidigt att avgöra.
Även om priserna i Madagaskar fortsätter att stiga kommer bönderna i Indonesien sannolikt inte att öka produktionen i någon större omfattning, då de under de senaste åren gått över till alternativa grödor, så som kakao, ingefära och chili. Indonesiens mindre skördar i kombination med ökad efterfrågan innebär att indonesisk vanilj kommer att fortsätta handlas med ett visst premium jämfört med sina afrikanska motsvarigheter.
Papua Nya Guineas produktion av vanilj fortsätter att vara nästan noll, där produktionen har varit minimal under mer än fyra år. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att en snabb återkomst av produktionen kan ske om priset stiger tillräckligt mycket för att motivera bönderna att återuppta produktionen.
Handlare som hoppas på kraftigt stigande priser har tillsammans omkring 100 ton av vanilj i lager. Vanilj är dock inte en råvara som mår bra av att lagras allt för länge, varför dessa lagervolymer förmodas ha väldigt låg kvalitet.[hr]
Ett stort tack till Francois Bernard på Tripper som ännu en gång har hjälpt oss med siffror och kunskap om kryddmarknaden.