Följ oss

Nyheter

ETFer dyrare på eftermiddagen

Publicerat

den

En kopp kaffe och kaffebönor

I en rapport från Wells Fargo Advisors avslöjas att avkastningen som du får på en ETF eller ett certifikat styrs när under dagen som du handlar denna. Den amerikanska rapporten visar att det ger en betydligt sämre avkastning att handla dessa på eftermiddagen än på morgonen.

Eftermiddagen är den tidpunkten då det är happy hour i baren, då bagerier sänker priserna, medan det är då det blir dyrare att handla på börsen. Wells Fargo Advisors har noterat att det kan vara betydligt dyrare att handla en börshandlad fond efter lunchtid.

En ETF eller ett certifikat (även kallat ETN) är ett värdepapper som har satts samman av en rad andra instrument, det kan vara en korg av aktier, obligationer, råvaror eller något helt annat. Exakt hur dessa sätts samman skall vi inte gå in närmare på, det finns en rad olika sätt som dessa sätts samman på, och går vi in på dessa blir artikeln för lång.

Många av dessa certifikat och ETFer ges emellertid ut av banker och andra finansiella institut som är verksamma på andra marknader än där den underliggande tillgången finns och handlas inte alltid när denna marknad är öppen. Utgivarna tar ut en avgift för dessa produkter, dels för att täcka sina egna kostnader, dels för att på detta sätt skydda sig mot obehagliga överraskningar i form av oväntade och ohedgade kursrörelser. Något som däremot sällan uppmärksammas bland placerarna är en dold transaktionskostnad i form av skillnaden mellan köp- och säljkurs, den så kallade spreaden. De flesta placerare tänker sällan på denna, men det är en kostnad som lätt kan rusa i höjden. Ett exempel som Wells Fargo Advisors tittat närmare på är iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN som speglar priset på kaffe.

Spreaden blir större

Wells Fargo Advisors konstaterar att spreaden på iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN ligger mer eller mindre konstant på 10 cent hela dagen, i alla fall så länge handeln i kaffeterminer pågår. Så fort denna handel stängt för dagen ökar spreaden emellertid till det dubbla för att under de sista minuterna innan börsen stänger stiga till 55 cent. Detta skall jämföras med den årliga förvaltningsavgiften på iPath Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total Return ETN som endast uppgår till 40 cent per andel, vilket visar på att den stora kostnaden för att investera på detta sätt ligger i skillnaden mellan dess köp- och säljkurs.

Barclays, det företag som står bakom iPath-produkterna medger att det finns ett problem med timingen. I detta fall förklaras det med att eftersom terminsmarknaden på kaffe, som är den underliggande tillgången i detta fall, stänger två timmar innan den amerikanska aktiemarknaden, på vilken iPath-produkterna handlas, gör det. Att artikeln tar upp Barclays och dess iPath-produkter är en slump, detta avser alla de ETFer och certfikat som handlas på börser världen över. Förklaringen ligger i att de som köper dessa ETFer och certifikat sent på dagen vill kompenseras för detta eftersom priset på den underliggande tillgången kan ha förändrats kraftigt när handeln åter startar följande dag.

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära