Etanolpriset faller till lägsta nivån på fem år

Det är inte bara börsen som faller, det gör även vissa råvaror. Etanolpriset faller till lägsta nivån på fem år som en följd av svag efterfrågan och handelsspänningar. På råvarubörsen CBOT har terminskontraktet på etanol för leverans i september fallit med nästan 25 procent sedan i juni 2019.

Majspris - Aktuellt och diagram över historiska priser

EIA, Energy Information Administration, rapporterar att etanollagren ligger på 23,9 miljoner fat, en ökning med 4 procent jämfört med samma period föregående år och 17 procent högre än 2016.

Kina kommer att behöva 15 miljoner ton etanol per år från och med 2020 för att uppfylla planerade föreskrifter. Kina har sagt att tio procent av all bensin som används i landet skall komma från biobränslen från och med nästa år. Kina har emellertid bara en möjlighet att tillgodose en bråkdel av den egna efterfrågan. Tanken var att använda sig av amerikanska tillverkare, men med tanke på handelskriget mellan USA och Kina ser det ut som landet tvingas hitta andra alternativ. IHS Markit tror att Brasilien kommer att vara det troliga alternativet. Environmental Protection Agency undantog förra veckan 31 små raffinaderier från att blanda etanol i bensin och diesel. Det är färre än vad som undantogs förra året men fler än bönder och etanolhandlare förväntade sig.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top