Nickelpriset stiger på osäkerheten kring ett indonesiskt nickelexportförbud

Nickel, en silvervit metall

Många stora batteriproducenter är oroliga för det långsiktiga utbudet av nickel. Detta eftersom det finns en hög efterfrågan på denna basmetall på grund av ökande användning i elbils-sektorn. Basmetallkomplexet fortsätter att handlas obeslutsamt på grund av de ytterligare tullar som kommer att införas från Kina från och med 1 september. Trots oron för handelskriget uppvisade basmetallpriserna en återhämtning förra veckan. Det var bara zink som backade bland basmetallerna. Nickel steg med ytterligare nio procent förra veckan på rädsla för ett indonesiskt nickelexportförbud.

Har ökat med 50 procent

Nickelpriserna nådde en topp på 16 687 dollar på LME förra veckan. Nickelpriset har ökat med 50 procent hittills i år, på spekulationer om att Indonesien kan komma att införa ett exportförbud för nickelmalm fram till 2022.

Tidigare införde Indonesien ett femårigt förbud mot export av nickelmalm vilket upphörde 2017. Exportförbudet gav gruvföretagen en femårsperiod att bygga upp egna smältverk i landet. Det globala efterfrågescenariot visar också ett utbudsunderskott. Dessutom har lagren på LME sjunkit till 142 000 ton, den lägsta nivån sedan 2013.

Om den indonesiska regeringen fortsätter sin plan med att förbjuda nickelmalmexport, kan nickelpriserna fortsätta stiga ytterligare i år. Många stora batteriproducenter är oroliga för det långsiktiga utbudet av nickel. Detta eftersom det finns en hög efterfrågan på denna basmetall på grund av ökande användning i elbils-sektorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top