Etanolpriset faller när lagren stiger till sin högsta nivå på 18 månader

EtanolbilPriset på etanolterminer dök nyligen med så pass mycket som 28 procent på en vecka sedan statistiken visade att de amerikanska tillverkarna i slutet av september hade det högsta lagret sedan mars 2013. Fallet skickade även ned priserna på de företag som tillverkar etanol, företag som tidigare under 2014 redovisade betydande vinster, till exempel Green Plains (NASDAQ: GPRE), en av de största amerikanska tillverkarna och Pacific Ethanol (NASDAQ: PEIX). Det sistnämnda företaget rasade så pass mycket som 40 procent.

Etanolpriset har fallit kraftigt under 2014, en direkt följd av en rekordstor majsskörd 2013 och förväntningar om en ännu större skörd under 2014. Det har även lett till att branschmarginalerna sjönk till 0,22 USD per gallon, ned från rekordnivån 2,04 USD per gallon i april i år. Citis analytiker Aakash Doshi säger emellertid att etanolmarginalerna i stort sett har bottnat, i alla fall på kort sikt och att de sannolikt kommer att återhämta sig under de närmaste tre till sex månaderna, och att de kommer stödjas av en ökad export.

De stora lagren har gjort att flera etanolproducenter nu skär ned sin produktion som ligger på den lägsta nivån på sex månader, 881 fat per dag enligt EIA. Om de amerikanska transporterna ökar under vintern 2014/2015 kan detta leda till att vi får se en uppgång på etanolpriset igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top