Connect with us

Nyheter

Singaporebörsen lockar investerarna med guldhandel

Published

on

Fysiska guldtackor

Fysiska guldtackorSingapore Exchange (SGX), Sydostasiens största börsoperatör, kommer från och med denna månad att erbjuda handel i fysiska guldtackor med en vikt på ett kilogram. Syftet med det nya kontraktet är att locka investerarna till Singapore och erbjuda dem alternativ till guldhandeln i London och New York. Därmed ansluter sig Singapore till flera andra asiatiska länder som arbetar för ett nytt referenspris på guld i Asien. Vi har redan tidigare sett hur andra asiatiska börser lanserat nya terminskontrakt på guld, något som är begripligt då en allt större del av guldhandeln sker mellan asiatiska handlare.

Det nya kontraktet som avser 25 kilogram guld med en renhet om 99,99 procent. Det kommer att börja handlas den 13 oktober klockan 08:15 lokal tid enligt ett uttalande från IE Singapore, World Gold Council och Singapore Bullion Market Association. Detta är en månad senare än vad som sades i juli i år.

Guldhandel i Shanghais frihandelszon

Även i övriga Asien rör det sig och flera nya terminskontrakt på guld har lanserats eller skall lanseras inom kort. Shanghai Gold Exchange började handeln med ädelmetaller i stadens frihandelszon den 18 september, medan CME Group planerar ett terminskontrakt på fysiskt guld som skall lanseras under fjärde kvartalet 2014. De nya kontrakten är ett svar på att efterfrågan på guld skiftar från väst till öst. Under 2013 stod Asien för 63 procent av den totala konsumtionen av guld, i form av smycken, tackor och mynt. Samtidigt kom Kina att bli en större köpare av guld än Indien.

Good delivery

Singapores regering visar att den vill göra landet till ett centrum för ädelmetaller, redan i oktober 2012 togs därför den sjuprocentiga momsen för på varor och tjänster kopplade till investeringar i guld, silver och platina bort.

Sexton olika varumärken, inklusive tackor från Metalor Technologies raffinaderi i Singapore, har godkänts för ”good delivery” av det nya guldkontraktet i Singapore.

Fyra market makers, JPMorgan Chase & Co, Bank of Nova Scotia, Standard Bank och Standard Chartered, kommer att hålla två ton guld i Singapore och ytterligare två ton i regionen för att garantera likviditeten på det nya terminskontraket.

De olika börsernas priser kommer att gå in i varandra, och kommer på sikt att bidra till att skapa en mer effektiv marknad, vilket är till nytta för den slutliga köparen vare sig denne är en guldsmed som tillverkar smycken eller en investerare.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *