Följ oss

Nyheter

Singaporebörsen lockar investerarna med guldhandel

Publicerat

den

Fysiska guldtackorSingapore Exchange (SGX), Sydostasiens största börsoperatör, kommer från och med denna månad att erbjuda handel i fysiska guldtackor med en vikt på ett kilogram. Syftet med det nya kontraktet är att locka investerarna till Singapore och erbjuda dem alternativ till guldhandeln i London och New York. Därmed ansluter sig Singapore till flera andra asiatiska länder som arbetar för ett nytt referenspris på guld i Asien. Vi har redan tidigare sett hur andra asiatiska börser lanserat nya terminskontrakt på guld, något som är begripligt då en allt större del av guldhandeln sker mellan asiatiska handlare.

Det nya kontraktet som avser 25 kilogram guld med en renhet om 99,99 procent. Det kommer att börja handlas den 13 oktober klockan 08:15 lokal tid enligt ett uttalande från IE Singapore, World Gold Council och Singapore Bullion Market Association. Detta är en månad senare än vad som sades i juli i år.

Guldhandel i Shanghais frihandelszon

Även i övriga Asien rör det sig och flera nya terminskontrakt på guld har lanserats eller skall lanseras inom kort. Shanghai Gold Exchange började handeln med ädelmetaller i stadens frihandelszon den 18 september, medan CME Group planerar ett terminskontrakt på fysiskt guld som skall lanseras under fjärde kvartalet 2014. De nya kontrakten är ett svar på att efterfrågan på guld skiftar från väst till öst. Under 2013 stod Asien för 63 procent av den totala konsumtionen av guld, i form av smycken, tackor och mynt. Samtidigt kom Kina att bli en större köpare av guld än Indien.

Good delivery

Singapores regering visar att den vill göra landet till ett centrum för ädelmetaller, redan i oktober 2012 togs därför den sjuprocentiga momsen för på varor och tjänster kopplade till investeringar i guld, silver och platina bort.

Sexton olika varumärken, inklusive tackor från Metalor Technologies raffinaderi i Singapore, har godkänts för ”good delivery” av det nya guldkontraktet i Singapore.

Fyra market makers, JPMorgan Chase & Co, Bank of Nova Scotia, Standard Bank och Standard Chartered, kommer att hålla två ton guld i Singapore och ytterligare två ton i regionen för att garantera likviditeten på det nya terminskontraket.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

De olika börsernas priser kommer att gå in i varandra, och kommer på sikt att bidra till att skapa en mer effektiv marknad, vilket är till nytta för den slutliga köparen vare sig denne är en guldsmed som tillverkar smycken eller en investerare.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära