Sänkt prognos för järnmalmspriset

Rating-företaget Standard and Poor’s har sänkt sin prognos för järnmalmspriset till följd av en fortsatt svag marknad för ståltillverkning. Det är prognosen för det genomsnittliga priset under 2016 som sänkts från 95 USD per ton till 85 USD.

S&Ps kreditanalytiker May Zhong säger att prognossänkningen på råvaran lett till att de också justerat ner kreditvärdigheten för gruvbolag aktiva inom järnmalm.

Priset på järnmalm handlas i dagsläget kring 80 USD per ton.

Järnmalmspriset som avses

Det pris som avses är för sjöburen järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina, med 62 % järnhalt. Vilket är det pris vilket används som global benchmark. Producenter med högre järnhalt kan få några extra dollar per ton, med betoning på några. Tänk även på att det inte är gratis att frakta en skrymmande råvara som järnmalm.

Stora skillnader mellan olika gruvbolag

Det mesta tyder på att priset kommer att vara fortsatt pressat. Orsaken är den strategi som de stora gruvjättarna som exempelvis BHP Billiton har valt. När priset går ner tjänar de mindre per ton, vilket de kompenserar med att öka produktionen. Orsaken att det fungerar för dem är att de har en produktionskostnad på 30-40 USD per ton. BHP Billiton gick dessutom i veckan ut och sa att de skulle pressa ner kostnaden till 20 USD. Med ett marknadspris på 80 USD så blir det en lönsam affär.

Mot de globala gruvjättarnas billiga produktion ska ställas alla andra producenter som nu har det jobbigt. Många av Kinas små producenter har lagt ner då de haft produktionskostnader på över 100 USD. Northland Resources i Sverige har lagt ner sin verksamhet då deras kostnader är i nivå med dagens marknadspris. Och varje månad kan man läsa om flera bolag som lägger ner i världen. Men alla dessa nedläggningar övertrumfas av de stora aktörernas volymökning.

Nu blev det väldigt dystert. Men tänk också på att när nästan alla råvarupriser nu gått ner så blir det också billigare att tillverka saker, vilket blir en vitamininjektion till de flesta av världens ekonomier, och då speciellt för de ekonomier som kommer från de lägsta nivåerna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top