Connect with us

Nyheter

Sänkt prognos för järnmalmspriset

Published

on

Järnmalm från Kirunavaara

Rating-företaget Standard and Poor’s har sänkt sin prognos för järnmalmspriset till följd av en fortsatt svag marknad för ståltillverkning. Det är prognosen för det genomsnittliga priset under 2016 som sänkts från 95 USD per ton till 85 USD.

S&Ps kreditanalytiker May Zhong säger att prognossänkningen på råvaran lett till att de också justerat ner kreditvärdigheten för gruvbolag aktiva inom järnmalm.

Priset på järnmalm handlas i dagsläget kring 80 USD per ton.

Järnmalmspriset som avses

Det pris som avses är för sjöburen järnmalm vid Tianjin-hamnen i Kina, med 62 % järnhalt. Vilket är det pris vilket används som global benchmark. Producenter med högre järnhalt kan få några extra dollar per ton, med betoning på några. Tänk även på att det inte är gratis att frakta en skrymmande råvara som järnmalm.

Stora skillnader mellan olika gruvbolag

Det mesta tyder på att priset kommer att vara fortsatt pressat. Orsaken är den strategi som de stora gruvjättarna som exempelvis BHP Billiton har valt. När priset går ner tjänar de mindre per ton, vilket de kompenserar med att öka produktionen. Orsaken att det fungerar för dem är att de har en produktionskostnad på 30-40 USD per ton. BHP Billiton gick dessutom i veckan ut och sa att de skulle pressa ner kostnaden till 20 USD. Med ett marknadspris på 80 USD så blir det en lönsam affär.

Mot de globala gruvjättarnas billiga produktion ska ställas alla andra producenter som nu har det jobbigt. Många av Kinas små producenter har lagt ner då de haft produktionskostnader på över 100 USD. Northland Resources i Sverige har lagt ner sin verksamhet då deras kostnader är i nivå med dagens marknadspris. Och varje månad kan man läsa om flera bolag som lägger ner i världen. Men alla dessa nedläggningar övertrumfas av de stora aktörernas volymökning.

Nu blev det väldigt dystert. Men tänk också på att när nästan alla råvarupriser nu gått ner så blir det också billigare att tillverka saker, vilket blir en vitamininjektion till de flesta av världens ekonomier, och då speciellt för de ekonomier som kommer från de lägsta nivåerna.

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Populära