Det fallande järnmalmspriset kraschar Northland Resources

Utveckling på järnmalmsprisetNorthland Resources är en tragisk historia där investerare satsat pengar som bolagsledningen sedan spenderat helt okontrollerat. Efter den första kraschen har bolaget försökt att repa sig och förhoppningar har funnits. Men idag tog det slut igen, företaget stoppar all verksamhet på obestämd tid och i stort sett all personal sägs upp.

Det är det fallande järnmalmspriset som gör att kalkylen inte går ihop, kassaflödet är negativt i stället för positivt. För att undvika konkurs avslutas den operativa verksamheten.

Det fanns egentligen aldrig någon realistisk chans för Northland Resources efter att bolaget kraschade första gången, men med så mycket pengar och personlig energi som stoppats in i projektet så gavs det inte upp. Men kalkylen byggde på ett järnmalmspris som i stort sett ingen prognos pekade på skulle bli verklighet.

Northland Resources har en marginalkostnad per ton producerad järnmalm som är två till tre gånger högre än de stora jättarna. Och Northland är för den delen inte ensamma om att ha höga kostnader, men det är en klen tröst.

Ett inslag från EFN med några kommentarer.

Northlands sista hopp

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top