Connect with us

Analys

Energimarknadskommentar från Modity vecka 42 2011

Published

on

Energimarknaden - Analys av el, olja, kol och utsläppsrätterBortsett från en kort rekyl ned i slutet av förra veckan ligger priserna relativt oförändrat. Ökade förväntningar på en lösning av den ekonomiska krisen i EU tillsammans med torrare och kyligare väder hade en positiv inverkan på priserna under veckan. Vi håller fast vid att välfyllda vattenmagasin motverkar kraftiga prisuppgångar på systempriset men att risk för pristoppar i de södra områdena finns om det är brist på kärnkraft när lasten ökar.

Ca 1500 MW kärnkraft väntas åter ikväll men framförallt väntar vi på besked gällande problemen i Ringhals 3 och översynen av övriga kraftverks sprinklersystem. I övrigt är det framförallt väderutvecklingen som styr den kortsiktiga prisutvecklingen.

Fundamentalt har vi ett underskott på olja och fler produktionsstörningar skulle troligen leda till prisuppgångar. Kolet ligger relativt stabilt och risken är snarare på nedsidan och när det gäller utsläppsrätter så ser vi ingen tendens till rörelse på kort sikt även om fundamenta tyder på starkare priser på lite längre sikt.

Energimarknaden 2011-10-17

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *