Connect with us

Nyheter

Egypten söker alternativ till vete från Ryssland och Ukraina

Published

on

Egypten har utfärdat ett veteanbud för att importera vete från 13 till 26 april, eftersom det arbetar på en plan för att importera från andra länder än Ryssland och Ukraina, rapporterade Arab News.

Landet avbröt ett tidgare anbud den 24 februari efter att det bara fått ett anbud. Ett anbud måste ha mer än en budgivare för att gälla.

En talesman för regeringen sa att landet letar efter alternativa vetekällor och har ett strategiskt lager av vete på 5 miljoner ton. Det kommer att förse Egypten med vete i nio månader.

”Egypten arbetar på en plan för att importera vete från andra källor istället för från Ryssland och Ukraina, eftersom Egypten har 14 länder som är godkända för leverans av vete, av vilka några är utanför Europa”, säger Nader Saad, en talesperson för regeringen, till Arab News.

Egypten importerade 6,1 miljoner ton vete 2021. Ryssland och Ukraina är två av de största exportörerna av vete till Egypten. År 2021 skickade Ryssland 4,2 miljoner ton vete, värt 1,2 miljarder dollar, till Egypten, vilket motsvarar 69,4 procent av den totala importen av egyptisk vete.

Importen från Ukraina uppgick till 651 400 ton, värd 649,4 miljoner dollar, vilket motsvarar 10,7 procent av den totala importen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *