Connect with us

Nyheter

De ryska vetepriserna nådde sitt högsta nivå på sju år

Published

on

Vete

Priserna på ryskt vete med 12,5 % protein stärktes i slutet av förra veckan med 3 USD till 301 USD/mt FOB i djuphavshamn, enligt SovEcons bedömning. Det är den högsta prisnivån sedan april 2014.

Vete i närbild

Sedan juli har vetepriserna redan stigit med mer än 50 USD/mt mot bakgrund av försämrade utsädesutsikter i Ryssland och Kanada. En ytterligare faktor är en höjning av de inhemska priserna och effekten av dåligt förutsägbar exportskatt.

Sedan juni började utsikterna för en ny vetegröda på norra halvklotet snabbt försämras. Mycket av den ryska grödan har påverkats av torrt och varmt väder. En lika viktig faktor visade sig vara minskningen av arealen för vintervete, som blev känd först i juli.

Sedan juni har SovEcon börjat aktivt minska uppskattningarna av den nya ryska grödan. I juni uppskattades den till 84,6 miljoner ton, och i slutet av augusti sjönk denna siffra till 75,4 miljoner ton. USDA sänkte uppskattningen av den nya grödan mer radikalt. I juni var prognosen rekordhöga 86 miljoner ton och i augusti 72,5 miljoner ton.

Den här säsongen var också extremt torr för Kanada. Den nya veteskörden uppskattas av USDA till 24 miljoner ton mot 32 miljoner i juni. Landets statistiktjänst uppskattade förra veckan den nya skörden till 22,9 miljoner ton, 35 % mindre än förra året.

Priserna på ryskt vete stöddes också av den aktiva förstärkningen av rubelpriserna, som har stigit med cirka 3000 rubel/ton (USDRUB 73) sedan mitten av juli.

En ytterligare inverkan på exportpriserna är den veckojusterade skatten, vilken faktiska skattesats knappast är förutsägbar. Exportörer måste reflektera den extra risken i priset.

Ytterligare prisökning för ryskt vete är tveksamt. Vetepriser från andra regioner har sjunkit markant de senaste veckorna och ryskt vete tappar sin konkurrensfördel.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *