Nyheter
De fem länder som producerar mest kaffe
Medan många av de största kaffeproducerande nationerna är välkända kan vissa komma som en överraskning. Kaffeträdet är en tropisk vintergrön buske som växer mellan kräftans och stenbockens vändkretsar. Klimatet och förhållandena måste bara vara rätt för att odla världens mest populära böna. Cirka 70 länder producerar kaffe, men den överväldigande majoriteten av utbudet kommer från Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras.
1. Brasilien
Produktionen av kaffe har spelat en nyckelroll i den pågående utvecklingen i Brasilien och fortsätter att vara en drivkraft för landets ekonomi. Råvaran togs först till Brasilien i början av 1700-talet av franska bosättare. Med den ökande populariteten hos kaffe bland européerna blev Brasilien snabbt världens största producent år 1840 och har varit så sedan dess.
Enligt United States Department of Agriculture’s Foreign Agricultural Service, producerade Brasilien 2017/2018 3,05 miljoner ton kaffe, vilket var över 30 % av världens produktion. Över 300.000 plantager fördelas över mer än 10.000 kvadratkilometer av det brasilianska landskapet.
2. Vietnam
Relativt ny på den internationella kaffemarknaden är Vietnam som snabbt blivit en av de största producenterna. På 1980-talet satsade kommunistpartiet på på kaffe för nationens framtid, och varje år på 1990-talet ökade kaffeproduktionen med 20-30 % och omvandlade helt nationens ekonomi. År 2017/2018 producerade Vietnam 1,76 miljoner ton kaffe.
Vietnam hittade en nisch på den internationella marknaden genom att främst fokusera på den billigare robustabönan. Robusta-bönor kan ha upp till två gånger så mycket koffein som arabica-bönor, vilket ger kaffe en mer bitter smak. Om du gillar att spara pengar på ditt kaffe och letar efter en koffeinkick, finns det en bra chans att ditt kaffe kommer från Vietnam. Landet är världens största producent av robustakaffe och står för mer än 40 % av den globala produktionen i år 2017/2018.
3. Colombia
En populär reklamkampanj från National Federation of Coffee Growers of Colombia med en fiktiv kaffebonde som heter Juan Valdez hjälpte varumärket Colombia att göra nationen till en av de mest kända kaffeproducerande nationerna. Colombia är känt för sitt högkvalitativa kaffe och producerade 864 000 ton i år 2017/2018.
Under 2008 och 2009 resulterade kraftiga regn i att colombianska kaffegrödor drabbades av en bladsjukdom som kallades kafferost. Produktionen sjönk med så mycket som 40 % men har sedan återhämtat sig eftersom landet ersatte plantorna med rostbeständiga sorter. Colombia är den näst största producerande nationen av arabica-bönor, och miljontals konsumenter världen över föredrar dess milda, välbalanserade smak.
4. Indonesien
Trots att landet inte är lika känt som andra kaffeproducerande nationer har Indonesiens läge och klimat hjälpt landet att bli den tredje största producenten av robustabönor i världen.
Totalproduktionen av robusta och arabica var 636 000 ton kaffe under år 2017/2018. Den indonesiska kaffebranschen består av 1,5 miljoner oberoende småbrukare och få storskaliga verksamheter.
Indonesien producerar flera typer av mycket eftertraktade specialkaffesorter, där Kopi Luwak är mest känd. Detta kaffe skördas från avföring från asiatiska palmborger vilket ger bönorna en distinkt och förståeligt unik smak. Processen att samla och skörda bönorna är ganska intensiv, minst sagt, och resultatet är en av de dyraste kaffebönorna i världen.
5. Honduras
Under 2016/2017 tog Honduras plats nr fem från Etiopien och 2017/2018 behöll landet sin plats och producerade 450 000 ton kaffe. Det är också den tredje största kaffeproducenten i Latinamerika. Även Honduras är en stor producent av specialkaffe, där exporten rusade med 145 % under skördeåret 2016/2017 jämfört med föregående år. Honduras producenter har utmärkt sig i denna nisch delvis tack vare den mängd område i landet som överskrider minimihöjden om 3 000-fot som krävs för specialkaffe.
Landets producenter kan dock få det kämpigt framöver. En rapport från USDA Foreign Agricultural Service från 2018 sade att fyra nya stammar av kaffebladsrost har hittats i nationen. Rapporten varnade också för att de kanske inte kan investera i förebyggande åtgärder på grund av att många Hondurasproducenter är små och saknar tillgång till kreditlinor. Många är fortfarande i skuld från ett tidigare rostutbrott 2012.
Nyheter
Nickelmarknaden under fortsatt press – överskott väntas bestå till 2026

Nickelpriserna har fallit kraftigt de senaste åren, och enligt investmentbanken UBS ser återhämtningen ut att dröja. Trots en viss dämpning i produktionstakten och fördröjda projekt, kvarstår ett globalt överskott som väntas hålla i sig åtminstone till 2026.
Efter en period av kraftig utbyggnad och stora förväntningar kopplade till batterimarknaden har efterfrågan inte levt upp till hypen. Visserligen har nickel klarat sig bättre än många andra basmetaller, men efterfrågan räcker inte till för att absorbera det fortsatta utbudet.
Indonesien, världens största producent, förändrar också spelplanen. Tillväxten av låggradigt nickel (NPI) bromsar in, medan nya projekt för höggradigt nickel med HPAL-teknik nu tas i drift – mer lämpade för batteritillverkning, men som ändå ökar utbudet.
Stålindustrin, som är nicklets största kund, minskar sina inköp i både USA och Europa. Samtidigt växer batterisegmentet långsammare än väntat, utan att bidra med någon betydande uppsida.
Indonesiens regering har börjat strama åt exportkvoterna, vilket driver upp råvarukostnaderna och sätter press på producenter med lägre marginaler. Trots att cirka 250 000 ton i produktionsneddragningar har annonserats, räcker det inte för att återställa balansen.
UBS räknar med en global efterfrågetillväxt på 4-5 % per år fram till 2028, men med fortsatt stigande lager och priser nära produktionskostnaden, förblir marknaden överutbudspräglad.
För investerare innebär detta att nickelpriserna sannolikt kommer att förbli pressade under överskådlig tid. De dagar då batteriboomen drev priserna uppåt ser ut att vara över – nu väntar en långsam och kostnadsdriven väg tillbaka mot balans.
Nyheter
Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.
De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.
Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.
Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.
Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.
För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.
Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.
Nyheter
Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.
Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.
”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.
San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.
Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.
-
Nyheter4 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys4 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter3 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter3 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering
-
Analys3 veckor sedan
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter
-
Nyheter2 veckor sedan
Sommarvädret styr elpriset i Sverige