Följ oss

Nyheter

Brittiska Royal Mint ser efterfrågan på silvertackor stiga med 540 procent

Publicerat

den

Pris på silver

Den globala marknaden för ädelmetaller fortsätter att se en omättlig efterfrågan på fysiskt silver. Under torsdagen rapporterade det brittiska myntverket, Royal Mint, en 540-procentig ökning av försäljningen av silvertackor jämfört med förra året. Royal Mint sa också att dess Britannia 2021-mynt med ett troy ounce silver såg försäljningen fördubblas mellan mars och april jämfört med förra året.

Pris på silver

”Vi upplevde hög efterfrågan 2020 när investerare flockades till så kallade safe haven-tillgångar under pandemins höjd, men denna efterfrågan har fortsatt till 2021 eftersom fler människor inser fördelarna med ädelmetaller”, säger Andrew Dickey, divisionschef för ädelmetaller vid Royal Mint. Silver har en bred attraktion eftersom det har ett inneboende värde som en begränsad resurs och erbjuder ett betydligt lägre pris än guld – vilket gör det tillgängligt för fler kunder.”

Den fysiska efterfrågan på silver tog fart i februari i år efter att en grupp handlare, organiserade via sociala medier, försökte och misslyckades med att framkalla en short squeeze på marknaden. Men sedan dess har analytiker sagt att efterfrågan på silver fortfarande är stark, med investerare som vill utnyttja den industriella efterfrågan på ädelmetaller när den globala ekonomin fortsätter att återhämta sig från COVID-19-pandemin.

Andra analytiker har sagt att silver fortfarande är en attraktiv monetär metall och skyddar mot stigande inflationstryck.

En ljus framtid för silverpriset

”Många analytiker förutspår en ljus framtid för silverpriset, i alla fall under resten av 2021. Tillpassad penningpolitik och finanspolitik – traditionella drivkrafter för efterfrågan på ädla metaller – förväntas förbli i spel när ekonomin fortsätter att återhämta sig från pandemin”, säger Dickey. ”Dessutom har silveranvändning i framväxande grön teknik också bidragit till den positiva känslan gentemot metallen.”

Den starka investeringsefterfrågan på silver pressade priserna till nästan två månaders-högsta förra veckan till 28 dollar per troy ounce. Även om silver har fallit från sina senaste toppar har ädelmetallen fortfarande kritiskt stöd. Royal Mint sa att detta har ökat snabbt på marknaden för ädelmetaller de senaste åren. Royal Mint är nu den främsta producenten av guldmynt i Storbritannien.

Royal Mint sa också att den erbjuder en rad digitala investeringsplattformar som gör det möjligt för investerare att köpa och sälja fraktionerat guld, silver och platina utan att ta hand om metallen. Alla digitala innehav backas upp av fysiska innehav, som lagras i Royal Mints valv.

Nyheter

Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika

Publicerat

den

Karta över Lobito-korridoren

En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.

Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.

Clara My Lernborg kommenterar Lobitokorridoren
Fortsätt läsa

Nyheter

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara

Publicerat

den

Talga-flagga

Talga har fått miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta efter att Högsta domstolen avslagit begäran om överprövning. Enligt bolaget är detta det enskilt största beslutet för att förverkliga planerna. Gruvan är en del av en vertikalt integrerad produktion av anod-material.

Talga har tidigare erhållit ett bidrag från EUs innovationsfond för att utveckla grafit-anod-material-projektet Talnode-C som kommer att ha låga utsläpp.

”Vi är mycket glada över att miljötillståndsprocessen har avslutats framgångsrikt. Vittangi Anode Project är avgörande för Europas energiomställning och strategiska materialförsörjning. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra värdsamhällen och intressenter under hela genomförandefasen för att leverera hållbara, högpresterande anodmaterial till den europeiska batteriindustrin.” säger Martin Phillips, VD för Talga Group.

En viktig pusselbit som återstår är att bolaget får detaljplanen godkänd av regeringen efter att Kiruna kommun sagt nej. Talga har därför tidigare i år lämnat in en begäran till regeringen om planföreläggande.

Fortsätt läsa

Nyheter

ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer

Publicerat

den

ABB och Blykalla skriver avtal

ABB och det svenska kärnkraftsbolaget Blykalla har undertecknat ett samförståndsavtal om att utveckla teknik för avancerade kärnkraftsreaktorer, i syfte att stötta Sveriges satsning på ren och tillförlitlig baskraftenergi. Samarbetet kommer i ett första steg att fokusera på att bygga en prototypanläggning för koncepttestning i närheten av Oskarshamn innan man utvidgar till fler framtida anläggningar.

Enligt samförståndsavtalet ska ABB utforska hur dess lösningar för automation, elektrifiering och digitalisering kan stötta Blykallas SMR-prototyp SEALER-E, en elektrisk blykyld testreaktor. Det innefattar även ramverk för cybersäkerhet för att säkerställa att regelverket för kärnsäkerhet efterlevs.

SEALER-reaktor från Blykalla
Blykallas SEALER-reaktor

ABB:s tekniska expertis inom kraftdistribution, styrning och automation kommer, tillsammans med systemintegration, att lägga grunden för en framgångsrik driftsättning av avancerad kärnteknik som en del i samarbetet.

”Vi är glada att välkomna ABB som partner och dra nytta av deras djupa expertis i det här SMR-projektet”, säger Jacob Stedman, vd för Blykalla. ”Vi ser en stark utveckling i Sverige för kärnkraft generellt, och SMR-reaktorer i synnerhet. Därför ser vi fram emot att föra ut den här tekniken på marknaden som en del av omställningen till en nettonollframtid.”

Kärnkraftsreaktorer tillhandahåller ungefär 30 procent av elektriciteten i Sverige. I november 2023 lanserade regeringen en plan för att utöka kärnkraften med en kapacitet som motsvarar två storskaliga reaktorer (2 500 MW) per 2035 och upp till 10 000 MW år 2045, vilket också kan innefatta SMR-reaktorer.

”Energiomställningen är en av de största utmaningarna — men också möjligheterna — vi står inför och vi på ABB är positiva till alla fossilfria energikällor, inklusive kärnkraft”, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries. ”Vi är stolta över att få bygga upp ett samarbete med Blykalla och använda våra kunskaper inom automation och elektrifiering till att stötta den roll SMR-reaktorer har vad gäller att producera ren elektricitet och minska koldioxidutsläppen.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära