Följ oss

Nyheter

Vad är ett troy ounce?

Publicerat

den

Antal gram ett Troy Ounce väger

Skillnaden mellan troy ounce och avoirdupois ounceVad är då ett troy ounce som många ädelmetaller prissätts i? Det är en måttenhet som ofta förkortas i ozt, och är ekvivalent med 480 korn eller 31,1035 gram. Måttenheten skall inte förväxlas med det mer standardmässigt använda avoirdupois ounces som ofta används inom detaljhandeln eller i recept av olika slag. Ett avoirdupois ounce är mindre, det omfattar 437,5 korn eller 28,3495 gram. Ett troy ounce innehåller således 2,75 gram mer än ett avoirdupois ounce, också kallat ett standard ounce.

Var har troy ounce sitt ursprung?

Troy ounce kommer från ett viktsystem som är uppkallad efter staden Troyes i Frankrike vars marknad var ett populärt resmål under medeltiden.

Det romerska monetära systemet utgör bakgrunden till viktsystemet troy, och även om troy pund inte längre används i någon form av mätning utnyttjas troy ounce fortfarande för ädelmetaller och krut.

Troy ounce används för ädelmetaller

Troy ounce är den viktenhet som används för att bestämma värdet av ädla metaller. När de flesta handlare hänvisar till vikten av guld, silver eller platina, hänvisar de till priset i troy ounce. Därför ska ett uns guld alltid vara 31,1035 gram.

Medan troy ounce är standard när det råvaruhandeln i ädelmetall tenderar vissa återförsäljare eller säljare att inte specificera den måttenhet de använder, för att då kunna ersätta standarden troy ounce med avoirdupois uns. Eftersom avoirdupois ounce väger mindre, kan köpare som tror att de får en troy ounce i värde av metall bli besviken. Se till att du vet vilken typ av ounce som säljaren använder sig av så slipper du upptäcka att det uns eller ounce guld du köpte var en dålig affär.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära