Nyheter

Vad är ett troy ounce?

Publicerat

den

Vad är då ett troy ounce som många ädelmetaller prissätts i? Det är en måttenhet som ofta förkortas i ozt, och är ekvivalent med 480 korn eller 31,1035 gram. Måttenheten skall inte förväxlas med det mer standardmässigt använda avoirdupois ounces som ofta används inom detaljhandeln eller i recept av olika slag. Ett avoirdupois ounce är mindre, det omfattar 437,5 korn eller 28,3495 gram. Ett troy ounce innehåller således 2,75 gram mer än ett avoirdupois ounce, också kallat ett standard ounce.

Var har troy ounce sitt ursprung?

Troy ounce kommer från ett viktsystem som är uppkallad efter staden Troyes i Frankrike vars marknad var ett populärt resmål under medeltiden.

Det romerska monetära systemet utgör bakgrunden till viktsystemet troy, och även om troy pund inte längre används i någon form av mätning utnyttjas troy ounce fortfarande för ädelmetaller och krut.

Troy ounce används för ädelmetaller

Troy ounce är den viktenhet som används för att bestämma värdet av ädla metaller. När de flesta handlare hänvisar till vikten av guld, silver eller platina, hänvisar de till priset i troy ounce. Därför ska ett uns guld alltid vara 31,1035 gram.

Medan troy ounce är standard när det råvaruhandeln i ädelmetall tenderar vissa återförsäljare eller säljare att inte specificera den måttenhet de använder, för att då kunna ersätta standarden troy ounce med avoirdupois uns. Eftersom avoirdupois ounce väger mindre, kan köpare som tror att de får en troy ounce i värde av metall bli besviken. Se till att du vet vilken typ av ounce som säljaren använder sig av så slipper du upptäcka att det uns eller ounce guld du köpte var en dålig affär.

2 Comments

  1. Rolf Hogland

    23 september, 2011 vid 16:53

    Det är svårt med riktning och befintlighet för många svenskar idag. Det står: ”Vart har troy ounce sitt ursprung?” Det är samma fel som i ”Vart bor du?” Befintlighet uttryckes med VAR och riktning med VART. Möjligen gäller detta inte för nomader men alla andra omfattas.

  2. Redaktionen

    23 september, 2011 vid 18:06

    Rätt ska vara rätt, vi har nu uppdaterat rubriken. Tack Rolf för att du uppmärksammade oss.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version