Connect with us

Nyheter

Brasiliens export av apelsinjuice steg med 18 procent

Published

on

Apelsiner till apelsinjuice

Brasilien rapporterar att exporten av apelsinjuice steg med 18 procent, mätt i volym. Värdet på exporten steg emellertid bara med sex procent jämfört med samma period året innan. Totalt exporterade Brasilien 861 700 ton apelsinjuice under skördeårets första nio månader, att jämföra med 732 048 ton under samma period föregående år. Intäkterna steg till 1 445 MUSD att jämföra med 1 369 MUSD året innan.

Apelsin

Skörden 2018/19, som den nuvarande skörden jämförs med, slutade med den näst sämsta exportvolymen sedan Brasilien började exportera över 1 miljon ton under skörden 1991/92. ”När vi tittar på volymen som exporterades under perioden motsvarar det resultatet för två år sedan (grödan 2017/18), vilket var ett bra år men fortfarande under de bästa priserna som observerades mellan 2003/04 och 2006/07 skördar” förklarar Ibiapaba Netto, verkställande direktör för CitrusBR.

Enligt Netto var det en stor efterfrågan på apelsinjuice den andra veckan i mars. ”En del av ökningen i försäljningen måste tillskrivas efterfrågan på C-vitamin och en del av ökningen beror på att folk lagrar mer mat hemma” säger han, som kommenterar att det inte är möjligt att veta hur mycket varje delfaktor bidragit med till ökningen. Den amerikanska konsumtionen i detaljhandeln uppskattas ha stigit med 10 procent i år, det mesta i mars.

Leveranserna till Europa har ökat med 26 procent

Leveranserna till Europeiska unionen, Brasiliens främsta exportmarknad, uppgick till 597 242 ton mellan juli 2019 och mars 2020 steg med 26 procent. Intäkterna uppgick till 1,011 miljarder US-dollar, 14 procent högre än 2018/2019.

Den andra huvuddestinationen för brasiliansk apelsinjuice är USA som under denna period importerade 138 800 ton, 16 procent mindre än mellan juli och mars förra året. Försäljningen till USA uppgick till 224,7 miljoner USD, en minskning med 11 procent jämfört med föregående skörd, då intäkterna var 295,5 miljoner USD. Minskningen av transporter är fortfarande en återspegling av ökningen av saftlager som rapporterats i USA, som är på de högsta nivåerna under de senaste fem åren.

Leveranserna av apelsinjuice till Japan ökade också mellan juli 2019 och mars 2020, jämfört med samma period förra året. Denna säsong har redan 48 944 ton exporterats till landet, 38 procent mer än samma period 2018-2019. Försäljningsvärdet ökade med 28 procent till 87,07 miljoner US-dollar.

Kina noterade en ökning med 46 % av importen av brasiliansk apelsinjuice under perioden och nådde en volym på 35 991 ton jämfört med 24 601 under föregående skörd. Ökningen av intäkter är emellertid modest, de steg med måttliga en procent under perioden till 50,6 miljoner dollar, jämfört med 50,2 miljoner dollar under föregående period. ”En förklaring till detta kan vara devalveringen i priset på juicen under den här perioden jämfört med föregående period, eftersom den kinesiska marknaden är mycket mottaglig för pris och en ökning i denna situation är vettig” säger han.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Goldman Sachs tror på högre oljepriser i juni

Published

on

Olja pumpas upp

Goldman Sachs förväntar sig högre oljepriser under de kommande tolv månaderna, sade analytiker från investmentbanken i en analysuppdatering. Goldman Sachs skriver att banken tror på en prognostiserad efterfrågeökning i Kina till mer än 16 miljoner fat per dag under perioden.

Banken är positivt inställd till alla råvaror. Förra veckan sa dess råvaruchef, Jeffrey Currie, att utflödet av kapital från energiindustrin kommer att resultera i brister som kommer att visa sig senare i år.

”Historiskt sett, när du har den här typen av kapitalutflöden, tar det månader att få tillbaka kapitalet. Vi kommer fortfarande att få ett underskott av olja i juni och det kommer att driva upp oljepriserna”, sa Currie vid Financial Times Commodities Global Summit.

Currie är inte den enda branschobservatören som förutspår ett högre oljepris. Även denna vecka sa hedgefondförvaltaren Pierre Andurand att oljan kommer att återhämta sig och stiga till 140 dollar per fat i slutet av året. Han anser att den nuvarande nedgången varit spekulativ och beror från banksektorn.

Mycket av haussen kring oljepriserna har att göra med Kina. Den kinesiska energiimporten var väldigt låg under de första två månaderna av 2023. Den kinesiska oljeimporten förväntas ta fart senare i år med potentiellt rekordhöga råoljeinköp, även om Peking har satt sitt lägsta årliga ekonomiska tillväxtmål på decennier.

Den genomsnittliga oljeimporten under de två första månader 2023 var lägre än för samma period förra året. Skillnaden var emellertid endast marginell, 1,3 procent. Oljeimporten under januari och februari 2023 tenderar att vara svagare i Kina på grund av nyårshelgerna.
Ändå förväntar sig i stort sett alla analytiker att den kinesiska efterfrågan på olja kommer att växa under de kommande månaderna med sikte på den tillväxttakt på 5 procent som fastställts av regeringen. Dessutom kommer en del ny raffineringskapacitet att startas i år, vilket borde garantera en starkare efterfrågan och stödja priserna.

Continue Reading

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Populära