Connect with us

Nyheter

Brasiliens export av apelsinjuice steg med 18 procent

Published

on

Apelsiner till apelsinjuice

Brasilien rapporterar att exporten av apelsinjuice steg med 18 procent, mätt i volym. Värdet på exporten steg emellertid bara med sex procent jämfört med samma period året innan. Totalt exporterade Brasilien 861 700 ton apelsinjuice under skördeårets första nio månader, att jämföra med 732 048 ton under samma period föregående år. Intäkterna steg till 1 445 MUSD att jämföra med 1 369 MUSD året innan.

Apelsin

Skörden 2018/19, som den nuvarande skörden jämförs med, slutade med den näst sämsta exportvolymen sedan Brasilien började exportera över 1 miljon ton under skörden 1991/92. ”När vi tittar på volymen som exporterades under perioden motsvarar det resultatet för två år sedan (grödan 2017/18), vilket var ett bra år men fortfarande under de bästa priserna som observerades mellan 2003/04 och 2006/07 skördar” förklarar Ibiapaba Netto, verkställande direktör för CitrusBR.

Enligt Netto var det en stor efterfrågan på apelsinjuice den andra veckan i mars. ”En del av ökningen i försäljningen måste tillskrivas efterfrågan på C-vitamin och en del av ökningen beror på att folk lagrar mer mat hemma” säger han, som kommenterar att det inte är möjligt att veta hur mycket varje delfaktor bidragit med till ökningen. Den amerikanska konsumtionen i detaljhandeln uppskattas ha stigit med 10 procent i år, det mesta i mars.

Leveranserna till Europa har ökat med 26 procent

Leveranserna till Europeiska unionen, Brasiliens främsta exportmarknad, uppgick till 597 242 ton mellan juli 2019 och mars 2020 steg med 26 procent. Intäkterna uppgick till 1,011 miljarder US-dollar, 14 procent högre än 2018/2019.

Den andra huvuddestinationen för brasiliansk apelsinjuice är USA som under denna period importerade 138 800 ton, 16 procent mindre än mellan juli och mars förra året. Försäljningen till USA uppgick till 224,7 miljoner USD, en minskning med 11 procent jämfört med föregående skörd, då intäkterna var 295,5 miljoner USD. Minskningen av transporter är fortfarande en återspegling av ökningen av saftlager som rapporterats i USA, som är på de högsta nivåerna under de senaste fem åren.

Leveranserna av apelsinjuice till Japan ökade också mellan juli 2019 och mars 2020, jämfört med samma period förra året. Denna säsong har redan 48 944 ton exporterats till landet, 38 procent mer än samma period 2018-2019. Försäljningsvärdet ökade med 28 procent till 87,07 miljoner US-dollar.

Kina noterade en ökning med 46 % av importen av brasiliansk apelsinjuice under perioden och nådde en volym på 35 991 ton jämfört med 24 601 under föregående skörd. Ökningen av intäkter är emellertid modest, de steg med måttliga en procent under perioden till 50,6 miljoner dollar, jämfört med 50,2 miljoner dollar under föregående period. ”En förklaring till detta kan vara devalveringen i priset på juicen under den här perioden jämfört med föregående period, eftersom den kinesiska marknaden är mycket mottaglig för pris och en ökning i denna situation är vettig” säger han.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära