Connect with us

Nyheter

Köldknäpp pausar vårfloden

Published

on

Flod som forsar

Under sista helgen av april hade värmen satt bra fart på snösmältningen och flödet i älvarna var stigande, men kylan kom sedan tillbaka och redan 1 maj hade flödet minskat igen.

Flod som forsar

-Under de första veckorna maj har inte mycket hänt och vi väntar fortfarande på att snön i fjällen ska börja smälta i snabbare takt säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum, och fortsätter, -Enligt den väderprognos vi nu har kommer vi få vänta minst en vecka till innan vi ser någon större ökning av flödet. De närmaste dagarna är flödet i de oreglerade vattendragen till och med minskade.

Dalälven

I Österdalälven mellan Trängslet och Siljan är det lågt flöde. Tappningen från Trängslet är låg och nivån i Trängsletsjön stiger med ca 0,5 m per dag. Tillflödet från Rotälven är lågt för att vara i mitten på maj.

I Västerdalälven är flödet sjunkande och det kommer sannolikt vända först efter den 20 maj. Högt flöde i Västerdalälven väntas tidigast sista helgen i maj och kulmen beräknas komma under första veckan i juni. Utan större regnmängder de kommande veckor blir det ett lugnt förlopp i Västerdalälven.

I nedre Dalälven kommer flödet vara lägre än under en normal vårflod. När Västerdalälven kulminerar kommer tappningen från Siljan kunna minskas för att jämna ut vattenföringen nedströms sammanflödet.

Klarälven

I Klarälven har flödet varit stabilt i över två veckor och det ser ut som om den situationen håller i sig i ett par veckor till.

Tillflödet till Höljes beräknas öka under andra halvan av nästa vecka och sedan tar det ca en vecka att fylla upp Höljessjön till den nivå då tappningen behöver ökas. Nivån på sjön är nu 286 m och högsta nivå är 304 m.

Det finns fortfarande mycket snö kvar i norska fjällen och även om vårfloden blir sen förväntas flödet i älven bli nära den normala när det är som högst, men det är först efter Kristihimmelfärdshelgen som det går att göra lite säkrare prognos på hur hög tappningen blir från Höljes. Det vi säkert vet är att det dröjer in i juni innan den kulminerar.

I vattendraget Rottnan är både Kymmen och Rottnens kraftverk stoppade för några veckors underhållsarbeten. Nivån i Kymmen och Rottnen kommer stiga långsamt fram till dess att jobben är avslutade.

Övriga vattendrag i Värmland har låg vattenföring och de flesta reglerade sjöar har nivåer nära den normala.

Ljusnan

Ökningen som har varit i de övre delarna av Ljusnan har avstannat på grund av det kallare vädret. Det finns fortfarande snö kvar uppe i fjällen så flödena verkar komma igång igen i slutet av nästa vecka då temperaturen åter igen kommer att öka enligt väderprognosen.

Vi väntar oss en liten tillrinningstopp i Voxnan när värmen kommer igång igen, men snösmältningen väntas få ett lugnt förlopp om inte det kommer några större regnmängder.

Då Svegsjön måste fyllas till den 1 juni kommer tappningen i nedre delen av älven anpassas efter detta.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära