Connect with us

Nyheter

Brasiliens dåliga väder skapar kafferally

Published

on

Kaffebönor allt dyrare

Börshandlade produkter i kaffe upplever just nu ett rally när allt fler handlare försöker kapitalisera på den utökade torkan i Brasilien, världens största kaffeproducent. Fler och fler börjar dessutom oroa sig för nästa års skörd vilket eldar på uppgången. Kaffe har varit den råvara som utvecklats bäst under 2014, både i form av terminer och relaterade certifikat, där iPath Dow Jones-UBS Coffee Total Return Sub-Index ETN (JO) är upp med 70,3 % och konkurrenten iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE) har stigit med 64,5 % i år. På ICE börjar terminer på kaffe att närma sig 2 USD per pound.

Brasiliens National Coffee Council har sänkt sina skördeprognoser till mellan 40,1 och 43,3 miljoner 60-kilossäckar med kaffe från den tidigare prognosen på 44 miljoner, detta på grund av den oförutsedda klimatsituationen i Brasiliens kaffeproducerande bälte som i år haft en brist på regn, speciellt i januari och februari.

Brasilianska Somar Meteorologia har bekräftat att januari och februari 2014 är de torraste månaderna på 30 år vilket har hämmat kaffebönornas mognadsprocess. Torkan väntas fortsätta plåga de brasilianska kaffeodlingsområdena åtminstone nästa vecka också.

Brasiliens National Coffee Council sänkte även prognosen för 2015 till mellan 38,7 och 43,6 miljoner 60-kilossäckar med kaffe, från tidigare 43 till 44 miljoner säckar, eftersom de skador som de brasilianska odlarna drabbats av sannolikt kommer att omöjliggöra en bättre skörd nästa år.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Eric

    10 april, 2014 at 09:23

    Men är inte den senaste veckans rally en överreaktion? Det verkar dessutom finnas osäkerhet kring de verkliga volymerna på den brasilianska kaffemarknaden och risk för prismanipulation.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *