Nyheter
Platina, högst potential bland ädelmetallerna?
Platina är, historiskt sett, billigt i jämförelse med guld.
Platina är mer sällsynt än guld, men används i högre utsträckning, bland annat för katalysatorer i bilar.
Den politiska risken i Ryssland och strejker i Sydafrika, de två största producenterna av platina, skapar ett stöd för platinapriset
Det finns all anledning att titta på platina. Denna ädelmetall har en låg historisk värdering i förhållande till guld och silver.
I dag handlas platina i ett förhållande 1,1:1 jämfört med guldkursen, under de senaste tio åren har denna ratio legat på i genomsnitt 1,5:1. Alla stora tal går mot sitt medelvärde, och det bör även ration mellan guldet och platina göra igen. Den långsiktiga relationen mellan dessa två ädelmetaller kan komma att stanna på både en högre och en lägre nivå, men sannolikt är att förhållandet mellan de översålda ädelmetallerna kommer att rättas till genom att platinapriset stiger i förhållande till guldkursen.
Platina har en större raritet än guld, något som gjort att vi historiskt har sett att platinapriset legat högre än guldkursen. Världens platinaproduktion uppgår endast till sex procent av världens guldproduktion, vilket motsvarar en procent av världens silverproduktion. Guld används till 88 procent inom smyckesindustrin eller blir investeringstackor. Platina används till 76 procent industriellt, bland annat inom fordonsindustrin. På grund av de annorlunda användningsområdena finns det i dag inga stora lager av platina ovan jord som snabbt kan säljas, vilket är fallet med guld. Det är betydligt lättare att sälja en guldtacka eller ett halsband än att försöka sälja ett avgasrör från bilen när det uppstår ett kapitalbehov.
Västvärlden har historiskt stått för en hög efterfrågan på fordon, och därmed också på platina till katalysatorer. I och med finanskrisen kom efterfrågan på nya fordon att minska kraftigt, men på senare år har efterfrågan från tillväxtmarknaderna, det som kallas för emerging markets, kunnat ersätta detta bortfall och nu ser vi dessutom hur västvärldens fordonsköp åter ökar. Efterfrågan på platina kommer att stiga med denna förändring i produktionen och bör förbli hög under lång tid framåt.
Den slutliga katalysatorn för en kommande prisstegring i platina är de geopolitiska riskerna som finns i Sydafrika, den dominerande producenten av platina med cirka 80 procent av de globala reserverna. På grund av starka fackföreningar och regeringens politik är Sydafrikas arbetsmarknad mycket ineffektiv.
De sydafrikanska gruvarbetarnas fackföreningar är starka, något som har bidragit till att hålla deras löner på en betydligt högre nivå än genomsnittslönerna i Sydafrika, men också på nivåer som ligger högre än i många tillväxtekonomier. Detta har skett genom upprepade strejker något som har skapat stora utbudschocker som ofta får full effekt först ett halvår efter strejkerna, då platina tar sex månader att processa. De nästa två största platinaproducenterna är Ryssland och Zimbabwe. De är inte heller de mest stabila länderna geopolitiskt sett.
Sammanfattningsvis finns det orsak att anta att platinapriset stärks, främst på grund av en ökad efterfrågan från industrin, samt även från utbudsstörningar som en följd av den strejk som pågår bland de sydafrikanska gruvarbetarna.
Platina är en av få ädelmetaller som har noterat högre bottnar sedan juli 2013, och dess låga relativvärde gentemot de andra ädelmetallerna kan således komma att bidra till att den omvärderas. Det finns kraftiga stödnivåer kring både 1 300 och 1 400 USD per troy ounce, varför stopparna bör sättas i anslutning till dessa nivåer.
Nyheter
Meta vill vara med och bygga 1-4 GW kärnkraft, begär in förslag från kärnkraftsutvecklare
Meta, som bland annat driver Facebook och Instagram, har idag skickat ut en öppen förfrågan till kvalificerade kärnkraftsutvecklare. Meta vill vara med och bygga 1-4 GW ny kärnkraft till tidigt 2030-tal. Detta för att möta behovet från AI och leva upp till hållbarhetsmål.
”Att stödja utvecklingen av ren energi måste fortsätta att vara en prioritet när elnäten expanderar för att tillgodose växande energibehov. På Meta tror vi att kärnenergi kommer att spela en central roll i övergången till ett renare, mer tillförlitligt och diversifierat elnät. Det är därför vi idag meddelade att vi kommer att släppa en begäran om förslag (RFP) för att identifiera kärnkraftsutvecklare som hjälper oss att uppfylla våra AI- och hållbarhetsmål.”
Meta skriver att deras mål är att addera 1-4 GW ny kärnkraftskapacitet i USA som ska levereras med i början av 2030-talet. Företaget vill identifiera utvecklare som kan bidra till att påskynda tillgängligheten av nya kärnkraftsgeneratorer och skapa tillräcklig skala för att uppnå väsentliga kostnadsminskningar genom att använda flera enheter, både för att tillgodose Metas framtida energibehov och för att främja en bredare minskning av koldioxidutsläppen i branschen. Företaget tror att samarbete med partners i slutändan kommer göra det möjligt att designa, konstruera, finansiera, bygga och driva dessa kraftverk, samt att säkerställa det långsiktiga tänkande som krävs för att påskynda kärntekniken.
Det högre kapitalbehovet gör att Meta engagerar sig tidigare i processen
Meta kostaterar att jämfört med till exempel sol- och vindenergi är kärnkraftsprojekt mer kapitalintensiva, tar längre tid att utveckla, omfattas av fler myndighetskrav och har en längre förväntad livslängd. Meta skriver att det innebär att de måste engagera sig tidigare i kärnkraftverkens utvecklingscykel och ta hänsyn till kärnkraftens förutsättningar när man skriver avtalen.
Det vill säga, Meta behöver stora mängder stabil elektricitet och man vill att den ska produceras fossilfritt. I stället för att vänta på något energibolag helt självmant bygger nya kärnkraftverk som Meta sedan kan köpa elektricitet från så vill Meta ta en aktiv roll i att förverkliga byggnationer. Är det något som Meta inte har brist på så är det kapital.
Nyheter
Stabilt inför vintern på osäker elmarknad
Hösten har präglats av emellanåt kraftig blåst, regn och snö vilket har gett mycket vindkraft och välfyllda vattenmagasin i både Sverige och Norge. Detta ger goda förutsättningar inför vintern. Den första vintermånaden inleds nu med fortsatt svängiga elpriser och stora prisskillnader mellan elområdena.
December inleds med temperaturer något över det normala, välfyllda vattenmagasin och mycket vindkraft vilka påverkar elpriset nedåt.
– I vårt avlånga land finns det stora elprisskillnader, inte bara från timme till timme utan även mellan de fyra elområdena. Även lägre förbrukning under helgerna och högre förbrukning vardagar påverkar elpriset. Det som dock påverkar mest är det oförutsägbara och skiftande vädret som i sin tur skapar såväl elpristoppar som rekordlåga elpriser, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften går på 87 procent av total kapacitet. Det har blåst ordentligt vilket har gett mycket vindkraft. Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, fortsätter att öka. Den planerade isläggningen i Lule älv, som görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern, genomförs runt månadsskiftet och leder till kortare tids produktionsneddragning. Begränsningen väntas ha en mindre påverkan på elpriserna mycket tack vare vindkraften. Isläggning för vattenkraft i övriga vattendrag fortsätter under december.
Det råder dock stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden. Priset på gas har börjat stiga vilket märks inte minst på de tyska elpriserna som även påverkar södra Sverige och Danmark.
Det kan svänga fort. I dag ser det bra ut men om vädret slår om till kraftig kyla, samtidigt som tillgången på gas minskar kraftigt, kan det ställa till det även på den nordiska elmarknaden.
November 2024 (medelspotpris) | November 2023 (medelspotpris) | |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,96 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 18,09 öre/kWh | 60,90 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 66,95 öre/kWh | 82,13 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 84,65 öre/kWh | 84,72 öre/kWh |
Nyheter
Kina gör stor satsning på billig kol i Xinjiang
Kina gör en stor satsning på kol i den västra regionen Xinjiang rapporterar Bloomberg. Xinjiang växer fram som Kinas fjärde hubb för kolproduktion i landet. Produktionskostnaden är väldigt låg, den ligger på omkring 100 yuan per ton, att jämföra med det nationella genomsnittet på 370 yuan. Produktionen förväntas nå över en halv miljard ton i år.
Tidigare har den geografiska platsen varit ett problem eftersom den ligger tusentals kilometer från Kinas megastäder på östkusten. Men i stället för att flytta råvaran eller elektriciteten till östkusten så har Kina flyttat industriproduktion till den billiga energin. Den energislukande produktionen av polykisel för solceller och aluminium drar nytta av tillgången på billig kolkraft och och solenergi.
Kinas kolhubbar Shanxi och Inre Mongoliet producerar vardera över 1 miljard ton kol per år och Shaanxi har växt till över 700 miljoner ton.
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Iran’s silence hints at a new geopolitical reality
-
Nyheter3 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter4 veckor sedan
Tredje staden i Finland som satsar på kärnenergiproducerad fjärrvärme med världens enklaste reaktor
-
Analys4 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Mixed U.S. data skews bearish – prices respond accordingly
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Fundamentals back in focus, with OPEC+ strategy crucial for price direction
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset kan bara gå upp