Connect with us

Nyheter

Kakao, nästa heta råvara

Published

on

Kakao-bönor

Vi har vant oss vid att se hur kaffepriset rusar, nu är det dags för nästa böna, kakao. Det är nästa heta råvara enligt vad många på marknaden tror. Kakaopriset kan stiga kraftigt som en följd av en ökad efterfrågan från en ökad medelklass i världens tillväxtekonomier som till exempel Indien, Kina och Brasilien. Samma medelklass underblåser efterfrågan på såväl kaffe som på choklad vilket sätter en press uppåt på kakao- och kaffepriset.

Kakao-bönorEnligt analysföretaget Euromonitor förväntas efterfrågan på kakaobönor redan 2018 överstiga utbudet. Euromonitor spår också att den globala chokladförsäljningen spås överstiga 7,5 miljoner ton 2014.

En av de största kakaohandlarna i världen, Olam International, bedömer att efterfrågan på kakao kommer att öka med 3,5 procent per år, vilket kommer att leda till ett underskott på 185 000 ton 2018. Baserat på Stock-to-use-ratio bedömer Olam International att kakaopriset kommer att fortsätta stiga i framtiden.

Stock-to-use-ratio, det vill säga lager i förhållande till efterfrågan, och därmed ett enkelt sätt att jämföra utbud och efterfrågan i förhållande till lagren ligger för närvarande på 34 procent för kakao. Siffran befinner sig i en stadigt nedåtgående trend.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *