Nyheter
Bovespa, Sydamerikas finansiella hjärta

En stor del av råvaruhandeln i Sydamerika sker på Bovespa, aktiebörsen i São Paulo i Brasilien. Bovespa grundades redan den 23 augusti 1890 av Emilio Rangel Pestana under namnet ”Bolsa de Valores de São Paulo” (São Paulos aktiebörs). I dag är det fullständiga namnet på denna marknadsplats BM & F Bovespa, en förkortning på det fullständiga namnet Bolsa de Valores, Mercadorias & Futuros de São Paulo. Med ett sammanlagt marknadsvärde på över en biljon USD är Bovespa en av de största börserna i världen och där bedrivs handel i cirka 400 företags aktier, men också i ett antal olika råvaror.
Sedan maj 2008 bedrivs även handel i råvaror på Bolsa de Valores de São Paulo sedan de gick samman med Brazilian Mercantile and Futures Exchange (BM&F).
Bovespa har tidigt anammat tekniska innovationer
Sedan starten 1890 har Bovespa en lång historia av att tillhandahålla tjänster knutna till den brasilianska aktiemarknaden och ekonomin. Fram till 1960-talet var Bovespa och övriga börser i landet statsägda företag, tätt knutna till landets finansdepartement, som också utsåg mäklarna.
Efter reformeringen av det nationella brasilianska finanssystemet och aktiemarknaden som genomfördes under 1965/1966 kom de brasilianska börserna att anta en mer institutionell roll. 2007 omvandlades Bovespa till ett vinstdrivande företag.
Bovespa är i grunden självreglerande, men står under överinseende av Comissão de Valores Mobiliários (CVM), den brasilianska motsvarigheten till amerikanska SEC, brittiska FSA eller svenska FI.
Sedan 1960-talet har handeln på Bovespa ständigt utvecklats med hjälp av ny teknik. Börsen har alltid varit tidig att ta till sig nya tekniska innovationer, som införandet av datorbaserade system, mobiltelefoner och Internet. Ett exempel på detta är att Bovespa redan 1972 införde ett automatiserat realtidssystem för spridning av information i olika nätverk.
I slutet av 1970-talet införde Bovespa ett system för telefonhandel i Brasilien, ”Sistema Privado de Operações por Telefone” eller ”SPOT” (Private System of Telephone Trading), samtidigt som börsen utvecklade ett system för utbytbar förvaring av värdepapper och ett annat system som erbjöd mäklarfirmorna onlinetjänster.
Sedan 1990 genomförs all handel på Bovespa genom Sistema de Negociação electronica, CATS (Computer Assisted Trading System), som initialt drevs parallellt med det traditionella open outcry-systemet, vilket i Brasilien kallas för ”Pregão Viva Voz”. I dag sker emellertid all handel på Bovespa elektroniskt.
1997 lanserade Bovespa framgångsrikt ett helt nytt system för elektronisk handel, det så kallade Mega Bolsa (Bolsa betyder börs på både spanska och portugisiska). Mega Bolsa gjorde det möjligt för Bovespa att öka den totala volymen information som kunde bearbetas vilket gav börsen möjlighet att öka sin marknadsandel. I syfte att öka tillgängligheten till aktiemarknaderna introducerade Bovespa år 1999 ”Home Broker”, ett internetbaserat handelssystem som gjorde det möjligt för att enskilda investerare att handla aktier genom att exekvera köp- och säljorder på nätet via sina mäklare. Bovespa var således en föregångare även på detta område.
Nya listor ökade intresset från bolagens sida
År 2000 skapade Bovespa tre nya sektioner på börslistan, Novo Mercado (Nya Marknaden), Level 1 och Level 2 Corporate Governance Standards, vilket gjorde det möjligt för företag att frivilligt ansluta sig till en mer krävande grad av styrning och hårdare regler på efterlevnad. De nya listorna förde emellertid en ganska obetydlig tillvaro fram till 2004 då en rad statliga och kommunala företag började listas på Novo Mercado när dessa såldes ut och behövde stärka sina balansräkningar.
Den senaste tidens framgångar för den brasilianska aktiemarknaden tillskrivs den ökade trovärdigheten som blev en följd av de strängare regler som Novo Mercado förde med sig. Under 2007 var det bara i USA och i Kina som det listades fler företag. Detta har också bidragit till framväxten av en väl fungerande private equity-industri, en blomstrande marknad för de företag som arbetar med kapitalförvaltning och en växande bankindustri.
En annan positiv bieffekt av en blomstrande aktiemarknad har varit att den har bidragit med en i det närmaste oändlig tillgång på riskkapital vilket gjort det möjligt för brasilianska företag att expandera. Företag som Vale, Embraer, Gerdau, Brazil Foods, Marfrig Alimentos och JBS har alla förvärvat verksamheter och företag utanför Brasiliens gränser med hjälp av det kapital som dessa emissioner inbringat. Attraktiva värderingar på den brasilianska aktiemarknaden har också lett till att flera internationella företag valt att lista sina dotterbolag på Bovespa. Ett av de mer lysande exemplen är Banco Santander Brasil, dotterbolag till den spanska banken Banco Santander.
Samarbete med andra börser skapar ökad räckvidden i handeln
I maj 2008 meddelade Bovespa Holding, det bolag som driver börsverksamheten, att det hade för avsikt att genomföra en sammanslagning mellan São Paulo-börsen (Bovespa) och den brasilianska Mercantile och Futures Exchange (BM & F).
Redan tidigare under 2008 hade Bovespa Holding genomfört ett ägarbyte med Chicagobaserade CME Group som bland annat driver NYMEX och Chicago Mercantile Exchange. De båda företagen kom därigenom att äga fem procent i varandra. En ytterligare effekt av detta var att det skapades ett elektroniskt ordersystem som styrde handeln mellan de olika börserna vilket ökade likviditen ytterligare.
Öppettider
Bovespa har en förhandel som sträcker sig mellan 09:45 am till 10:00 am, som sedan följs av ett öppethållande som sträcker sig från 10:00 am till 5:00 pm. Efter börsens stängning förekommer efterhandel mellan 5:30 pm till 7:00 pm.
Råvaruhandeln
I dag handlas ett antal olika råvaror på Bovespa. Terminshandeln omfattar, precis som hos Chicago Mercantile Exchange, inte bara råvaror utan även index, valutor och räntor.
- Ibovespa (index)
- USD/BRL, US-dollar mot brasilianska real
- FRC (en typ av forward rate agreement)
- Kaffe
- Live Stock
- Etanol
- Majs
- Sojabönor
- S&P500 (index)
Spothandel
Det förekommer även spothandel i guld och den amerikanska dollarn mot brasilianska real.
Video
Nyheter
Våren präglas av svängigt elpris och ankkurva

Den senaste tidens starka vindar, tyska solkraft och de välfyllda nordiska vattenmagasinen har bidragit till en god elförsörjning. I kombination med temperaturer ett par grader över det normala och minskad elkonsumtion har elpriset pressats nedåt sedan mars

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) blev för mars 50,81 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige) och 15,80 öre/kWh i elområde 1 (Norra Sverige). Det är fortsatt stora elprisskillnader mellan elområdena och timpriserna har skiftat kraftigt under dygnet timmar.
– Den goda tillgången på vind- och vattenkraft bidrar till de lägre elpriserna i norr. I södra Sverige var ankkurvefenomenet tydligt i slutet av mars då det kom in mycket solkraft från Tyskland. Detta påverkade elpriset nedåt mitt på dagen, vissa timmar till och med minuspriser, för att sedan stiga raskt mot kvällen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.
Den nordiska kärnkraften ligger kring 75 procent av installerad kapacitet. I början av mars stod vindkraften vissa timmar för nästan hälften av den totala produktionen vilket bidrog till timmar med låga priser och tom negativa priser. Fyllnadsgraden i de norska och svenska vattenmagasinen är fortsatt hög och den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, ligger över normal nivå.
Det råder fortsatt geopolitiska osäkerheter vilket gör att elmarknaden är något osäker. På kontinenten har priset på gas sjunkit men priserna på olja och kol har stigit något.
Medelspotpris | Mars 2024 | Mars 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 56,60 öre/kWh | 15,80 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 56,60 öre/kWh | 10,95 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 59,47 öre/kWh | 50,81 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 63,36 öre/kWh | 60,46 öre/kWh |
Ankkurva: Ankkurvan beskriver hur elproduktionen från förnybara energikällor, särskilt solenergi, påverkar elnätet över en dag. Kurvan har fått sitt namn eftersom grafen över elproduktion och efterfrågan under en dag liknar profilen på en anka.

Nyheter
Guld kostar över 3100 USD per uns och 1 miljoner kronor per kilo

För några veckor sedan passerade guldpriset den jämna och fina nivån av 1 miljon kronor per kilo. Något senare passerade priset den fantastiska nivån av 3000 USD per uns. Men när det senare hände så hade den svenska kronan förstärkts så priset var tillbaka under 1 miljon kronor.
Nu är dock guldpriset över båda dessa nivåer samtidigt. I skrivande stund är guldpriset 3 123 USD per uns och några få kronor över 1 miljon kronor per kilo. Detta trots att den svenska kronan ligger kvar kring 10 kronor per USD, en nivå som det var länge sedan vi hade.
Trump-administrationen har kastat både ekonomi och världsordning in i ett kaos, och det är till guld som många vänder sig för att i alla fall skydda sina egna ekonomiska tillgångar.
Nyheter
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet

Seaborg Technologies är ett danskt företag som utvecklar ett speciellt koncept inom kärnkraft. Reaktorn är en smältsaltsreaktor, vilken ger en hög säkerhetsprofil. Om bränslet mot förmodan skulle komma i kontakt med atmosfären så svalnar det och blir till sten.
Kärnkraftsreaktorn är på 200-800 MW och byggs på en pråm. Pråmen ankras upp där den ska användas och ansluts till elnätet (eller fjärrvärmenät, industriell användning, avsaltning av vatten). Bolagets huvudfokus är Asien där det bor miljarder med människor i närheten av havet och samtidigt har en väldigt hög koldioxidprofil på sin energianvändning.
Att kärnkraftsreaktorerna byggs på pråmar innebär också att de kommer att serieproduceras på skeppsvarv. I stället för platsbyggda kärnkraftverk så serieproduceras de och körs dit de ska användas. Man skulle kunna säga att de på det sättet blir ännu mer modulära än SMR-reaktorer.
200 miljoner danska kronor i ny finansiering
I torsdags fick Seaborg Technologies 200 miljoner danska kronor i ny finansiering, dvs närmare 300 miljoner svenska kronor. Allt kapital tillfördes från existerande investerare. Kapitalet ska användas till att accelerera utvecklingen och expandera utvecklingsteamet i Danmark och Korea, liksom att lansera flera utvecklingsprojekt med partners i Europa, USA och Korea.
Under 2024 gjordes stora framsteg i utvecklingen av Seaborg-tekniken, bland annat genom utvecklingsprojekt med Idaho National Laboratory i USA och EU:s Joint Research Centre i Karlsruhe, Tyskland. I Korea går förstudien om produktion av bränslesalt med Kepco Nuclear Fuel och GS E&C framåt och samarbetet med Korea Atomic Energy Research Institute har stärkts ytterligare.
Andreas Schofield, medgrundare och CTO på Seaborg, säger: ”Tack vare vårt teams hängivna arbete har designen och forskningsbasen för vår reaktorteknik nu nått en mognadsgrad som gör att vi är redo att inleda licensaktiviteter med kärnkraftsmyndigheterna i Sydkorea. Nästa designfas kommer att fokusera på att skala upp testning och validering i våra nyligen utbyggda anläggningar och med externa partners i Korea och globalt.”
”Tillsammans med våra två starka konsortiepartners, Samsung Heavy Industries och Korea Hydro and Nuclear Power, planerar vi för att vår första reaktor ska vara klar under första halvan av 2030-talet, följt av serieproduktion från mitten av 2030-talet”, säger Klaus Nyengaard, VD för Seaborg Technologies.
-
Nyheter3 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys4 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday
-
Analys4 veckor sedan
A deliberate measure to push oil price lower but it is not the opening of the floodgates
-
Nyheter2 veckor sedan
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer
-
Analys2 veckor sedan
Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check
-
Nyheter2 veckor sedan
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia