Följ oss

Nyheter

I april vände råvarumarknaden

Publicerat

den

Metall-mannen

Äntligen, i april vände råvarumarknaden och till och med basmetallerna blev heta igen och redovisade en uppgång på 1,8 procent, mätt i dollar.

Metall-mannenUppgången drivs inte i första hand av de utbudsstörningar som vi sett när det gäller spannmål eller energiråvaror, utan snarare av fundamenta. China’s State Reserves Bureau (SRB) köper nu koppar i stor skala för först gången sedan 2009. Vi ser också hur det indonesiska export-förbudet av nickelmalm gjort att denna råvara kommit att utvecklas näst bäst av de råvaror som ingår i S&P GSCI, med en uppgång om 31,6 procent. Endast kaffe har presterat bättre och redovisar en uppgång om 81,0 procent, mätt i USD.

Även om nickel stigit hela 2014 så har denna råvaras utveckling under april varit exceptionell när priset steg med 15,2 procent, den största uppgången som någon av råvarorna i S&P GSCI redovisade under april 2014. De övriga basmetallerna har också utvecklats positivt, det enda undantaget är koppar. Kopparpriset har emellertid slutat falla, och var oförändrat under april. Detta förklaras av att köparna har hittat tillbaka till marknaden, trots oro för en svag kinesisk efterfrågetillväxt, och är således inte relaterat till den kinesiska BNP-tillväxten.

Det mest intressanta med basmetallerna är hur de utvecklats under denna månad. Att utvecklingen varit positivt är redan konstaterad, men den så kallade contangon har minskat. Att rulla ett terminskontrakt ligger nu på i genomsnitt 90 baspunkter, vilket historiskt sett är lågt och den lägsta nivån sedan 2007, då vi kunde se den senaste perioden av backwardation. Sedan 1978 har vi endast kunnat identifiera två perioder av backwardation för basmetallerna, 1987-1990 och 2004 till och med 2007 vilka redogörs för i nedanstående tabell.

S&P GSCI Industrial Metals total avkastning

Under dessa perioder var den genomsnittliga årspremien 17,9 procent och den genomsnittliga avkastningen per år uppgick till 49,7 procent. Extremvärdet under 1987 drar emellertid upp denna siffra något. Den genomsnittliga kostnaden för contango för basmetallerna i S&P GSCI ligger på 5,2 procent.

Det är emellertid under perioder av backwardation som det kan komma att bli mycket intressant att vara exponerad mot råvarumarknaden, något som tabellen ovan visar, framförallt under 1980-talet. Notera emellertid, med endast två historiska observationer är inte underlaget tillräckligt för att säkerställas statistiskt. Även under 2000-talet såg vi samma sak, även om uppgången under denna period ”endast” uppgick till 164 procent innan den avslutades av den så kallade finanskrisen.

Vad vi ser just nu kan komma att utgöra en vändpunkt för basmetallerna, något som bland annat drivs av en plattare löptidsstruktur och efterfrågan. Om så är fallet kan vi komma att se hur råvarumarknaden tillförs ytterligare bränsle under resten av 2014.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära