Connect with us

Nyheter

Antalet borriggar ökar

Published

on

Oljeriggar i USA

Oljeriggar i USAAntalet borriggar ökar på den amerikanska marknaden, både när det gäller oljeriggar och gasriggar. Under mer än 70 år har Baker Hughes Incorporated (NYSE: BHI) varje vecka publicerat data avseende antalet aktiva borriggar i USA och Kanada. Bolaget publicerar dessutom månatliga data avseende antalet aktiva borriggar på den globala marknaden sedan mer än 40 år.

Baker Hughes, som är en leverantör av servicetjänster till oljeindustrin, anser att antalet riggar, det som brukar kallas för ”rig count” på engelska, är en viktig barometer för borrindustrin och dess underleverantörer. En aktiv borrigg konsumerar de produkter och tjänster som produceras av oljeserviceindustrin. Antalet aktiva borriggar räknas som en ledande indikator för efterfrågan på produkter som används vid borrning, produktion och bearbetning av kolväten

Nordamerika och världen

I fredags släppte Baker Hughes sin senaste rapport över antalet riggar. Per den 7 augusti fanns det enligt rapporten 884 aktiva riggar, en ökning från 874 stycken veckan innan. Detta betyder att den nedåtgående trenden med ett minskat antal riggar som vi vant oss vid att se nu har brutits. Siffran är emellertid långt under nivån som gällde för ett år sedan när det fanns 1 908 aktiva riggar på den amerikanska marknaden.

Även i Kanada ser vi ett trendbrott, om än åt andra hållet. Efter att föregående fredag kunnat rapportera om att antalet aktiva riggar i Kanada ökade med 7,5 procent såg föll antalet aktiva riggar i Kanada med 3,25 procent till 208 stycken. Motsvarande siffra för ett år sedan låg på 387 aktiva riggar.

Globalt sett, där USA och Kanada har exkluderats, har antalet aktiva riggar fortsatt falla. Under juli månad minskade antalet aktiva borriggar med 2,44 procent. Under juni månad minskade antalet borriggar med 1,0 procent. Antalet aktiva borriggar uppgår nu till 1 118 stycken, att jämföra med 1 382 stycken i juli 2014.

Olja och gas

En mer detaljerar titt på Baker Hughes rapport visar på att uppgången av antalet aktiva borriggar i USA drivits på av en ökning av både aktiva oljeriggar och gasriggar. Antalet oljeriggar steg från 664 stycken till 670 stycken. Antalet aktiva gasriggar steg från 209 stycken till 213 stycken. Även under förra veckan steg antalet aktiva oljeborriggar i USA, men då föll antalet aktiva gasriggar.

I Kanada ser situationen emellertid annorlunda ut från föregående vecka. Antalet aktiva oljeriggar ökade med 14 stycken till 112 stycken, medan antalet aktiva gasriggar ökade med en till 103 stycken. Denna vecka steg antalet gasriggar till 108 stycken medan antalet aktiva oljeriggar minskade med 12 stycken, till 100 stycken.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *