Analys
SHB Råvarubrevet 19 december 2011
Efter att euroområdets ledare, under toppmötet misslyckats att enas om några praktiska lösningar på eurokrisen präglas marknaden av fortsatt sura börser, lägre råvarupriser och nedgraderingar av globala banker. I samband med att riskaptiten sjunkit under veckan har även dollarn stärkts i relation till euron. Detta har bidragit till att även ädelmetallerna, trots sin status som säker hamn, fått ta mycket stryk. I nuläget styrs den allmänna prisutvecklingen av uttalande om, och från euroområdet, den kortsiktiga handeln är med andra ord fortsatt makrodriven och mycket av en gissningslek. De finansiella marknaderna är på helspänn och minsta kommentar eller rykte kan snabbt vända trenden. Optimismen som följde Pekings beslut att sänka reservkravet och centralbankerna gemensamma strävan mot sänkta upplåningskostnader för banker, förbyttes hastigt mot förnyad oro. Mycket talar för att de närmaste veckorna kommer att handla om tvära kast mellan hopp och förtvivlan kring den globala tillväxten och brist på enighet i de europeiska länderna. Under förutsättning att inga handfasta åtgärder på den akuta krisen i Europa presenteras förväntar vi oss sidledes rörelser och kraftig volatilitet.
Energi
Oljepriset föll 4,1 % från förra veckan till 104,2 USD/fat, främst på grund av en orolig marknad där den förväntade globala efterfrågan minskar. Det årliga OPEC-möte den här veckan visade en årsproduktion av 30 miljoner fat/dag. Enligt IEA: s senaste siffror, producerade OPEC 30.7m fat /dag i november. Detta var första gången produktionsmålet ändrats sedan januari 2009 (24,8 fat /dag). Vi tror inte att detta kommer att ändra dynamiken i oljemarknaden på något sätt. Att detta kommer som en produktionsbegränsning visar att OPEC är oroad över att alltför mycket olja kommer ut på marknaden. OPEC öppnar samtidigt för att minska produktionen ytterligare, vilket tyder på att OPEC befarar att makroekonomiska rörelser kan försvaga den globala efterfrågan på olja. Saudiarabien har ökat sin produktion i avsaknad av den libyska produktionen. Men nu när Libyens produktion är på väg tillbaka till ungerfärlig produktion på 1 miljon fat/dag, ökar trycket på Saudiarabien att minska sin produktion. Oljepriset gick tillfälligt mot strömmen efter att den politiska oron i mellanöstern ökat och rapporter om bombattentat, där oljeledningar i södra Irak skadats.
USA:s lagerdata den här veckan har inte givit stöd till oljepriset. Bensinlager ökade med 3,8 miljoner fat (väntat 1,7 m fat) och destillatlager steg med 0,5 miljoner fat (väntat 0,8 m fat). Råoljelager sjönk med 1,9 miljoner fat (väntat-2m fat).
På elmarknaden har energibalansen (Norge + Sverige vatten & snö) förbättrats till strax över 5 TWh och efter denna vecka beräknas den hamna på strax över 6 TWh. Temperaturer och nederbörd klart över normalen har pressat marknaden ordentligt, Kvartalskontraktet Q2 2012 (underliggande för SHB Power Index) exempelvis har tappat hela 25 procent sedan toppen förra månaden och även i Tyskland är det svagt. Utan förändring i väderbilden och ett fortsatt svagt CO2 pris, lägre priser på fossila bränslen är det svårt att motivera någon uppgång. Det behövs således ett kraftigt väderomslag och då räcker det inte bara med ett mer högtrycksbetonat väder utan ett scenario med kraftigt låga temperaturer och nederbörd under normalen.
Ädelmetaller
Ädelmetallerna har under den gånga veckan rastat ihop ordentligt och vi tror på fortsatt nedgång, Bear Guld var förr förra veckans trading case och Bear Ädelmetaller det senaste som presenterades i onsdags. Från stängningen förra fredagen har priset på guld sjunkit med 8,2 % och silverpriset har gått ned med 9,7 %. Sedan årsskiftet är guldet 11,5 % dyrare medan silverpriset sjunkit med 6 %. Sedan toppnoteringen i början av september har dock guldpriset fallit med ca 17,5 %.
I takt med att marknaden flyr från riskfyllda tillgångslag som aktier och obligationer i krisdrabbade länder har dollarn stärkts i relation till euron. Då dollarn stärks har ädelmetaller en tendens att försvagas. Vad som även diskuterats under veckan, är att investerare valt att sälja guldinvesteringar med vinst för att kvitta mot förluster i andra tillgångsslag. Då marknadsoron tilltar och börserna faller kräver banker även utökade säkerheter på utstående derivatkontrakt. Det innebär att investerar tvingas sälja av guld och silver positioner för att realisera likviditet som kan användas som säkerheter. Ett annat argument för att guldpriset sjunkit under de senaste månaderna är priset steg mycket kraftigt under sommarmånaderna. En nedgång kan därför ses som en neutralisering, till mer rimliga värderingsnivåer.
En anledning till att silverpriset rört sig mer än guldet är det faktum att silver, utöver sin status som ädelmetall, i stor omfattning används i industriell produktion. När konjunkturen viker och industrin stannar upp påverkas den industriella efterfrågan på silver negativt.
Även platina och palladium har försvagats kraftigt under den gånga veckan. Platina har sjunkit med 7,3 % medan palladium har blivit 9,5 % billigare. Underförutsättning att dollarn fortsätter att stärkas och innan Europas ledare enats om euroområdets framtid talar mycket för att ädelmetallerna även fortsättningsvis kommer att försvagas.
Basmetaller
Oroligheterna över eurons framtid och med en starkare dollar som följd, fick basmetallerna på fall denna vecka. Störst fokus på koppar som tappat 7 % sedan öppningen i måndags. Under veckan handlades koppar som lägst 7131 USD/ton, vilket är den lägsta nivån sedan 21 oktober. Den strejk som pågått i Freeports koppargruva i Indonesien sedan 15 september är nu avslutad. Parterna kom i veckan överrens om en löneökning på 24 % under första året samt ytterligare 13 % för andra året. Arbetet för de 8000 som deltagit i strejken återupptas 17 december men det dröjer till början av 2012 till produktionen är tillbaka på tidigare nivåer. Förväntningar om ökat utbud pressar också priset på koppar under veckan. Trots oron över skuldkrisen i Europa vände priset på metaller upp under fredagen efter positiv jobbstatistik från USA. Efterfrågan i kina överraskar fortsatt och importen av Koppar exempelvis har ökat med 18 procent sedan förra månaden. Vi förväntar oss att denna trend fortsätter en bit in på nästa år, så länge vi har ett arbitrage mellan LME och Shanghai. Fallande lager ger också stöd åt prisutvecklingen.
Livsmedel
Terminspriser på vete Matif stängde idag upp något sedan förra veckan, medan vetet i Chicago gått ned. Negativt för Chicagovetet har varit en i förhållande till euron allt starkare amerikansk dollar. Det franska vetet har fått visst stöd av att Egypten i veckan köpt franskt vete för första gången under denna säsong. Ett ökat intresse för det franska vetet ger visst hopp om att botten kanske inte är allför långt borta för priset, men en fortsatt väldigt god tillgång på vete i världen i kombination med rådande problem vad gäller den globala ekonomin gör det svårt att bli allför positiv. Det uppges råda uppehållsväder i Australiens västra delar, medan regnet fortsätter att falla i öst – en stor del av veteskörden har varit av låg kvalitet. I Argentina fortsätter rapporterna att visa på både goda volymer och en god kvalitet. Mer snö har fallit på det ryska höstvetet, vilket är positivt då det ger skydd mot fallande temperaturer under vintern. Även i USA uppges snö ha fallit över stora delar av höstvetet, och på de håll där snö inte fallit lindras situationen av att temperaturen fortfarande är relativt hög.
Majsen i Chicago har gått ned sedan förra veckan, nedgången är påverkad bland annat av lägre priser på råolja och inte minst en starkare amerikansk dollar. Efterfrågan globalt är dessutom fortsatt svag som följd av stark konkurrens från andra länder i form av både majs och fodervete. Kvalitetsproblem för det australiensiska vetet ger dessutom ytterligare god tillgång på foderspannmål. Dock är den inhemska amerikanska efterfrågan fortsatt relativt god från både foder- och energisidan – vilket begränsar nedgången. Vad som ytterligare ger visst stöd, även om det är något för tidigt för större oro, är torrt väder i Argentina och södra Brasilien – fortsatt torrt väder kan få priserna att återhämta sig något men en större uppgång är svår att se med rådande ekonomiska problem på flera håll i världen.
Sojapriserna i Chicago har gått ned sedan förra veckan, som övriga råvaror i Chicago påverkat delvis av en dyrare amerikansk dollar. Marknaden har fokuserat mer på försämrade utsikter för den globala ekonomin än försämrat väder i Sydamerika, än så länge finns det inga större skäl till oro men läget kan snabbt bli kritiskt. Dock kommer den fortsatta utvecklingen för inte minst skuldkrisen i EU vara väldigt styrande ett bra tag framöver. Klart oroande framöver är även utvecklingen för Kinas ekonomi – det land vars efterfrågan på bland annat oljeväxter varit väldigt prisdrivande i ett flertal år.
Handelsbankens Råvaruindex
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Finansiellt instruments historiska avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.
Analys
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE

The latest weekly report from the US DOE showed a substantial drawdown across key petroleum categories, adding more upside potential to the fundamental picture.

Commercial crude inventories (excl. SPR) fell by 5.8 million barrels, bringing total inventories down to 415.1 million barrels. Now sitting 11% below the five-year seasonal norm and placed in the lowest 2015-2022 range (see picture below).
Product inventories also tightened further last week. Gasoline inventories declined by 2.1 million barrels, with reductions seen in both finished gasoline and blending components. Current gasoline levels are about 3% below the five-year average for this time of year.
Among products, the most notable move came in diesel, where inventories dropped by almost 4.1 million barrels, deepening the deficit to around 20% below seasonal norms – continuing to underscore the persistent supply tightness in diesel markets.
The only area of inventory growth was in propane/propylene, which posted a significant 5.1-million-barrel build and now stands 9% above the five-year average.
Total commercial petroleum inventories (crude plus refined products) declined by 4.2 million barrels on the week, reinforcing the overall tightening of US crude and products.


Analys
Bombs to ”ceasefire” in hours – Brent below $70

A classic case of “buy the rumor, sell the news” played out in oil markets, as Brent crude has dropped sharply – down nearly USD 10 per barrel since yesterday evening – following Iran’s retaliatory strike on a U.S. air base in Qatar. The immediate reaction was: “That was it?” The strike followed a carefully calibrated, non-escalatory playbook, avoiding direct threats to energy infrastructure or disruption of shipping through the Strait of Hormuz – thus calming worst-case fears.

After Monday morning’s sharp spike to USD 81.4 per barrel, triggered by the U.S. bombing of Iranian nuclear facilities, oil prices drifted sideways in anticipation of a potential Iranian response. That response came with advance warning and caused limited physical damage. Early this morning, both the U.S. President and Iranian state media announced a ceasefire, effectively placing a lid on the immediate conflict risk – at least for now.
As a result, Brent crude has now fallen by a total of USD 12 from Monday’s peak, currently trading around USD 69 per barrel.
Looking beyond geopolitics, the market will now shift its focus to the upcoming OPEC+ meeting in early July. Saudi Arabia’s decision to increase output earlier this year – despite falling prices – has drawn renewed attention considering recent developments. Some suggest this was a response to U.S. pressure to offset potential Iranian supply losses.
However, consensus is that the move was driven more by internal OPEC+ dynamics. After years of curbing production to support prices, Riyadh had grown frustrated with quota-busting by several members (notably Kazakhstan). With Saudi Arabia cutting up to 2 million barrels per day – roughly 2% of global supply – returns were diminishing, and the risk of losing market share was rising. The production increase is widely seen as an effort to reassert leadership and restore discipline within the group.
That said, the FT recently stated that, the Saudis remain wary of past missteps. In 2018, Riyadh ramped up output at Trump’s request ahead of Iran sanctions, only to see prices collapse when the U.S. granted broad waivers – triggering oversupply. Officials have reportedly made it clear they don’t intend to repeat that mistake.
The recent visit by President Trump to Saudi Arabia, which included agreements on AI, defense, and nuclear cooperation, suggests a broader strategic alignment. This has fueled speculation about a quiet “pump-for-politics” deal behind recent production moves.
Looking ahead, oil prices have now retraced the entire rally sparked by the June 13 Israel–Iran escalation. This retreat provides more political and policy space for both the U.S. and Saudi Arabia. Specifically, it makes it easier for Riyadh to scale back its three recent production hikes of 411,000 barrels each, potentially returning to more moderate increases of 137,000 barrels for August and September.
In short: with no major loss of Iranian supply to the market, OPEC+ – led by Saudi Arabia – no longer needs to compensate for a disruption that hasn’t materialized, especially not to please the U.S. at the cost of its own market strategy. As the Saudis themselves have signaled, they are unlikely to repeat previous mistakes.
Conclusion: With Brent now in the high USD 60s, buying oil looks fundamentally justified. The geopolitical premium has deflated, but tensions between Israel and Iran remain unresolved – and the risk of missteps and renewed escalation still lingers. In fact, even this morning, reports have emerged of renewed missile fire despite the declared “truce.” The path forward may be calmer – but it is far from stable.
Analys
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do

Brent crossed the 80-line this morning but quickly fell back assigning limited probability for Iran choosing to close the Strait of Hormuz. Brent traded in a range of USD 70.56 – 79.04/b last week as the market fluctuated between ”Iran wants a deal” and ”US is about to attack Iran”. At the end of the week though, Donald Trump managed to convince markets (and probably also Iran) that he would make a decision within two weeks. I.e. no imminent attack. Previously when when he has talked about ”making a decision within two weeks” he has often ended up doing nothing in the end. The oil market relaxed as a result and the week ended at USD 77.01/b which is just USD 6/b above the year to date average of USD 71/b.

Brent jumped to USD 81.4/b this morning, the highest since mid-January, but then quickly fell back to a current price of USD 78.2/b which is only up 1.5% versus the close on Friday. As such the market is pricing a fairly low probability that Iran will actually close the Strait of Hormuz. Probably because it will hurt Iranian oil exports as well as the global oil market.
It was however all smoke and mirrors. Deception. The US attacked Iran on Saturday. The attack involved 125 warplanes, submarines and surface warships and 14 bunker buster bombs were dropped on Iranian nuclear sites including Fordow, Natanz and Isfahan. In response the Iranian Parliament voted in support of closing the Strait of Hormuz where some 17 mb of crude and products is transported to the global market every day plus significant volumes of LNG. This is however merely an advise to the Supreme leader Ayatollah Ali Khamenei and the Supreme National Security Council which sits with the final and actual decision.
No supply of oil is lost yet. It is about the risk of Iran closing the Strait of Hormuz or not. So far not a single drop of oil supply has been lost to the global market. The price at the moment is all about the assessed risk of loss of supply. Will Iran choose to choke of the Strait of Hormuz or not? That is the big question. It would be painful for US consumers, for Donald Trump’s voter base, for the global economy but also for Iran and its population which relies on oil exports and income from selling oil out of that Strait as well. As such it is not a no-brainer choice for Iran to close the Strait for oil exports. And looking at the il price this morning it is clear that the oil market doesn’t assign a very high probability of it happening. It is however probably well within the capability of Iran to close the Strait off with rockets, mines, air-drones and possibly sea-drones. Just look at how Ukraine has been able to control and damage the Russian Black Sea fleet.
What to do about the highly enriched uranium which has gone missing? While the US and Israel can celebrate their destruction of Iranian nuclear facilities they are also scratching their heads over what to do with the lost Iranian nuclear material. Iran had 408 kg of highly enriched uranium (IAEA). Almost weapons grade. Enough for some 10 nuclear warheads. It seems to have been transported out of Fordow before the attack this weekend.
The market is still on edge. USD 80-something/b seems sensible while we wait. The oil market reaction to this weekend’s events is very muted so far. The market is still on edge awaiting what Iran will do. Because Iran will do something. But what and when? An oil price of 80-something seems like a sensible level until something do happen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter4 veckor sedan
Sommaren inleds med sol och varierande elpriser
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Analys4 veckor sedan
Brent needs to fall to USD 58/b to make cheating unprofitable for Kazakhstan
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning