Följ oss

Nyheter

BlackRock säger att råvaruboomen kan pågå i årtionden

Publicerat

den

Rör

Kopparpriset steg på onsdagen när oron för den ekonomiska tillväxten i toppmetallkonsumenten Kina lättade och ett positivt sentiment svepte över råvarusektorn.

Terminskontrakt med leverans i mars bytte händer för 4,60 USD per pound (10 140 USD per ton) på Comex-marknaden i New York, en ökning med 3,5 procent jämfört med tisdagens stängning och det högsta priset sedan oktober 2021.

”Råvarupriserna kan förbli höga i årtionden när gruvbolag kämpar för att hålla jämna steg med efterfrågan från energiomställningen,” sa BlackRocks globala chef för tematiska och sektorbaserade investeringar Evy Hambro till Bloomberg TV.

”Vad vi sannolikt kommer att se är en stark efterfrågan som kommer att hålla priserna på mycket bra nivåer för producenterna under många år in i framtiden, och det kan dröja årtionden innan de faller.”

Råvaror, och aktier i vissa företag som producerar dem, noterade rekordnivåer förra året då massiva globala stimulansåtgärder stödde konsumtionen. Samtidigt skapar skiftet mot en grönare värld en ny efterfrågan på metaller som koppar, litium och nickel.

”Den trenden kommer sannolikt inte att förändras någon gång snart,” sa Hambro.

Goldman Sachs sa förra veckan att en råvarucykel har potential att hålla i ett decennium, och tillade att även om infrastrukturutgifter kommer att kräva stora mängder material som stål och cement, kommer den gröna revolutionen också att behöva fler metaller inklusive kobolt och nickel för produkter som till exempel batterier.

”Koppar är en sådan strategisk metall” och den står ”utan tvekan” inför utbudsutmaningar under de kommande åren, sa Barrick Golds vd Mark Bristow på en panel i Saudiarabien:

”Det har investerats för lite i den röda metallen och det är redan ett problem för sektorn när konsumtionen ökar. Vi har en lång och stabil efterfrågan på metaller på marknaden.”

”Fokuset i Kina flyttar sig bort från oro för nedgången i fastighetssektorn till ökade tecken på att de kommer att ge stimulans och stöd till ekonomin, av vilka några kommer att gynna industrimetaller”, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank i Köpenhamn.

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära