Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 8 november 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenRåvaror allmänt

Nu eller aldrig

Senaste omgången av globala inköpschefsindex (PMI) indikerar en fortsatt stark utveckling. 26 av 29 länder ligger över 50 strecket och 21 länder hade högre PMI i oktober än september, det är högsta nivån sedan maj 2011. Vårt tema med ett starkt andra halvår för kinesisk makroekonomi håller i sig. Kopparimporten till Kina ligger över fjolårets nivåer, produktionen av kopparintensiva luftkonditioneringar lika så. 30 % av Kinas kopparkonsumtion sker i byggsektorn och stigande fastighetspriser indikerar högre byggaktivitet. Idag fredag börjar kinas ledare sitt stora strategimöte som vi fick intrycket av att hela landet väntade på när vi var i Kina i september på råvaruresa. Utkomsten av mötet ska presenteras på tisdag morgon och vi förväntar oss tyngdpunkt på reformer men även tillväxtstarka uttalande som kommer ge råvaror en vidare skjuts uppåt. I veckan överraskade ECB marknaden och sänkte styrräntan med 0,25 procent.

Så här långt in i Q4 har annars trenderna för råvaror varit annorlunda än under Q3. Under Q3 var ett brett råvaruindex en bra investering då priserna steg på bred front (utbudsstörning i olja och short covering i guld och koppar) dessutom låg, framförallt oljemarknaden i stark backwardation vilket gav extra intjäning på rullningen av terminskontrakten. Under oktober har prisuppgången stannat av och oljemarknadens terminskurva lutar inte lika brant längre. Under kommande vecka kan den riskvillige satsa på kinadrivna råvaror. Positiva signaler från högmötet i Peking kommer säkert driva koppar, nickel och olja högre.

Handelsbankens råvaruindex 8 november

Basmetaller

Produktionsöverskott tynger basmetallerna

LME:s Basmetallindex faller tillbaka närmare 1.9 procent under veckan och gapet mot aktiemarknaden ökar ytterligare. Produktionsöverskottet är det som fortsätter att tynga metallsektorn, både stål och basmetaller, även om kinesiska Minmetals signalerar att överskottet på just Zink kommer att minska betydligt mycket mer än väntat nästa år.

Det är framför allt Aluminium som hamnar i fokus och drar med sig övriga metaller. Överskottet på Aluminium kommer att bestå tills dess att Kina börjar stänga ned kapacitet och det verkar inte troligt på kort till medellång sikt om man ser till lokala myndigheters behov att hålla sysselsättningen hög. Kina står för ungefär 44 procent av världens aluminiumproduktion och på dessa nivåer kring USD 1810 per ton innebär det en förlust om ca 110-120 dollar per ton. Så länge man får tillgång till billig mark och subventionerade elpriser verkar det med andra ord som man accepterar denna förlust tills vidare. Vår bedömning är fortsatt att basmetallerna bottnade ur under sommaren och detta är bra nivåer att köpa på sig metaller.

LME Index och aluminiumpris

Vi tror att Kinas tillväxt kommer överraska positivt under Q4 och Q1, vilket kommer stärka metallerna. Vi tror på: LONG BASMETALLER

Ädelmetaller

ECB:s räntesänkning förbryllar guldet

Vi bibehåller vår negativa syn på guldet, sedan förra råvarubrevet har guldpriset fallit med ca 3 procent. Stark amerikansk BNP igår ställdes mot ECB:s närmast helt oväntade räntesänkning från 0,50 till 0,25 procent, och guldet reagerade med ett uppställ följt av ett större nerställ. Detta är en helt logisk reaktion givet att signalerna nu är väldigt otydliga. Vi går emot en miljö där de största regionerna i världen kommer att gå på väldigt olika växlar vilket skapar en situation där guldet inte kan reagera som ett risk på/ risk av-instrument, utan priset kommer att styras av investerares flöden i ETF:er och fysiskt investeringsguld, och naturligtvis även dollarutvecklingen. Vi fortsätter notera små utflöden ur ETF:er, så guldet får ingen draghjälp därifrån.

Vårt basresonemang runt den negativa synen på guldet är ju att det drivs primärt av aktörers vilja att tjäna pengar – inte av reala fysiska behov som övriga råvaror – vilket i en nedåttrend som nu gör utvecklingen svår att vända. Data från USA fortsätter att peka mot att Federal Reserve kommer att minska sina stimulanser (tapering) i början av nästa år, vilket sannolikt kommer att sätta ytterligare press neråt på guldet. 1000 dollar per uns ligger tillräckligt nära för att ses som en risknivå om priset nu börjar glida neråt igen.

Guldprisets utveckling på Comex under 2013

Efter en uppgång under sommaren tror vi åter att guldets väg lutar utför. Vi tror på: SHRT GULD H

Energi

Oljan backar

Under veckan har oljepriset handlats ner med drygt 2 procent. Sentimentet tyngs av produktion över förväntan (främst USA) samt signaler på att Libyen återupptar takten snabbare än väntat. Lagersiffrorna visar på fortsatt ökning även denna vecka varför vi finner dagens nivå köpvärd och ser risken på nedsidan begränsad.

Utsläppsrätterna handlas på låga nivåer och även om det är ett känsligt läge för Europa att påtvinga industrin dessa kostnader bör de ändå komma att stiga något på sikt för att skapa någon form av incitament för att sänka utsläppen. Vi har idag ett underskott i energibalansen vilket i kombination med kärnkraftens relativa betydelse inför vintern, något som brukar överraska när den som mest behövs, bör vi ha scenario med stigande priser i en ganska lugn takt.

Brentoljans utveckling över flera år

Energiunderskott tillsammans med osäkerhet kring kärnkraftsverken inför vintern talar för högre elpris. Vi tror på: LONG EL

Livsmedel

Inför WASDE

Ikväll kl:18.00 släpper amerikanska jordbruksdepartementet äntligen den efterlängtade WASDE-rapporten. Efter den uteblivna oktoberrapporten i samband med budgetdiskussionerna i USA har vi vittnat om en svajig marknad. Här nedan redovisas marknadens förväntningar på de amerikanska lager- och produktionssiffrorna för säsongen 2013/14 – först produktionssiffror och sedan lagersiffror.

Produktionen av majs väntas bli klart mycket högre, som följd av goda skördar i USA jämfört med föregående år. För både majs och sojabönor beräknas förväntat utgående lager 13/14 att justeras upp medan marknadens förväntningar pekar på en justering ned av vetelagren, som följd av ökad export. Ponera att de låga majspriserna i relation till sojapriserna håller i sig, så tror vi att det finns en stor potential att den amerikanska lantbrukaren väljer att så mer sojabönor då majsen och sojabönorna slåss om samma areal.

Marknadens förväntningar på WASDE

Efter flera år av rekordskördar handlas kaffe idag på femårslägsta. Vi finner kaffe köpvärd och ser risken på nedsidan begränsad. Vi tror på: BULL KAFFE

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Brent prices slip on USD surge despite tight inventory conditions

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices dropped by USD 1.4 per barrel yesterday evening, sliding from USD 74.2 to USD 72.8 per barrel overnight. However, prices have ticked slightly higher in early trading this morning and are currently hovering around USD 73.3 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Yesterday’s decline was primarily driven by a significant strengthening of the U.S. dollar, fueled by expectations of fewer interest rate cuts by the Fed in the coming year. While the Fed lowered borrowing costs as anticipated, it signaled a more cautious approach to rate reductions in 2025. This pushed the U.S. dollar to its strongest level in over two years, raising the cost of commodities priced in dollars.

Earlier in the day (yesterday), crude prices briefly rose following reports of continued declines in U.S. commercial crude oil inventories (excl. SPR), which fell by 0.9 million barrels last week to 421.0 million barrels. This level is approximately 6% below the five-year average for this time of year, highlighting persistently tight market conditions.

In contrast, total motor gasoline inventories saw a significant build of 2.3 million barrels but remain 3% below the five-year average. A closer look reveals that finished gasoline inventories declined, while blending components inventories increased.

Distillate (diesel) fuel inventories experienced a substantial draw of 3.2 million barrels and are now approximately 7% below the five-year average. Overall, total commercial petroleum inventories recorded a net decline of 3.2 million barrels last week, underscoring tightening market conditions across key product categories.

Despite the ongoing drawdowns in U.S. crude and product inventories, global oil prices have remained range-bound since mid-October. Market participants are balancing a muted outlook for Chinese demand and rising production from non-OPEC+ sources against elevated geopolitical risks. The potential for stricter sanctions on Iranian oil supply, particularly as Donald Trump prepares to re-enter the White House, has introduced an additional layer of uncertainty.

We remain cautiously optimistic about the oil market balance in 2025 and are maintaining our Brent price forecast of an average USD 75 per barrel for the year. We believe the market has both fundamental and technical support at these levels.

Oil inventories
Oil inventories
Fortsätt läsa

Analys

Oil falling only marginally on weak China data as Iran oil exports starts to struggle

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Up 4.7% last week on US Iran hawkishness and China stimulus optimism. Brent crude gained 4.7% last week and closed on a high note at USD 74.49/b. Through the week it traded in a USD 70.92 – 74.59/b range. Increased optimism over China stimulus together with Iran hawkishness from the incoming Donald Trump administration were the main drivers. Technically Brent crude broke above the 50dma on Friday. On the upside it has the USD 75/b 100dma and on the downside it now has the 50dma at USD 73.84. It is likely to test both of these in the near term. With respect to the Relative Strength Index (RSI) it is neither cold nor warm.

Lower this morning as China November statistics still disappointing (stimulus isn’t here in size yet). This morning it is trading down 0.4% to USD 74.2/b following bearish statistics from China. Retail sales only rose 3% y/y and well short of Industrial production which rose 5.4% y/y, painting a lackluster picture of the demand side of the Chinese economy. This morning the Chinese 30-year bond rate fell below the 2% mark for the first time ever. Very weak demand for credit and investments is essentially what it is saying. Implied demand for oil down 2.1% in November and ytd y/y it was down 3.3%. Oil refining slipped to 5-month low (Bloomberg). This sets a bearish tone for oil at the start of the week. But it isn’t really killing off the oil price either except pushing it down a little this morning.

China will likely choose the US over Iranian oil as long as the oil market is plentiful. It is becoming increasingly apparent that exports of crude oil from Iran is being disrupted by broadening US sanctions on tankers according to Vortexa (Bloomberg). Some Iranian November oil cargoes still remain undelivered. Chinese buyers are increasingly saying no to sanctioned vessels. China import around 90% of Iranian crude oil. Looking forward to the Trump administration the choice for China will likely be easy when it comes to Iranian oil. China needs the US much more than it needs Iranian oil. At leas as long as there is plenty of oil in the market. OPEC+ is currently holds plenty of oil on the side-line waiting for room to re-enter. So if Iran goes out, then other oil from OPEC+ will come back in. So there won’t be any squeeze in the oil market and price shouldn’t move all that much up.

Fortsätt läsa

Analys

Brent crude inches higher as ”Maximum pressure on Iran” could remove all talk of surplus in 2025

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude inch higher despite bearish Chinese equity backdrop. Brent crude traded between 72.42 and 74.0 USD/b yesterday before closing down 0.15% on the day at USD 73.41/b. Since last Friday Brent crude has gained 3.2%. This morning it is trading in marginal positive territory (+0.3%) at USD 73.65/b. Chinese equities are down 2% following disappointing signals from the Central Economic Work Conference. The dollar is also 0.2% stronger. None of this has been able to pull oil lower this morning.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

”Maximum pressure on Iran” are the signals from the incoming US administration. Last time Donald Trump was president he drove down Iranian oil exports to close to zero as he exited the JCPOA Iranian nuclear deal and implemented maximum sanctions. A repeat of that would remove all talk about a surplus oil market next year leaving room for the rest of OPEC+ as well as the US to lift production a little. It would however probably require some kind of cooperation with China in some kind of overall US – China trade deal. Because it is hard to prevent oil flowing from Iran to China as long as China wants to buy large amounts.

Mildly bullish adjustment from the IEA but still with an overall bearish message for 2025. The IEA came out with a mildly bullish adjustment in its monthly Oil Market Report yesterday. For 2025 it adjusted global demand up by 0.1 mb/d to 103.9 mb/d (+1.1 mb/d y/y growth) while it also adjusted non-OPEC production down by 0.1 mb/d to 71.9 mb/d (+1.7 mb/d y/y). As a result its calculated call-on-OPEC rose by 0.2 mb/d y/y to 26.3 mb/d.

Overall the IEA still sees a market in 2025 where non-OPEC production grows considerably faster (+1.7 mb/d y/y) than demand (+1.1 mb/d y/y) which requires OPEC to cut its production by close to 700 kb/d in 2025 to keep the market balanced.

The IEA treats OPEC+ as it if doesn’t exist even if it is 8 years since it was established. The weird thing is that the IEA after 8 full years with the constellation of OPEC+ still calculates and argues as if the wider organisation which was established in December 2016 doesn’t exist. In its oil market balance it projects an increase from FSU of +0.3 mb/d in 2025. But FSU is predominantly part of OPEC+ and thus bound by production targets. Thus call on OPEC+ is only falling by 0.4 mb/d in 2025. In IEA’s calculations the OPEC+ group thus needs to cut production by 0.4 mb/d in 2024 or 0.4% of global demand. That is still a bearish outlook. But error of margin on such calculations are quite large so this prediction needs to be treated with a pinch of salt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära