Följ oss

Nyheter

Lökpriset en politisk maktfaktor

Publicerat

den

Röd och gul lök

Tre lökarLök, en råvara som den svenska konsumenten lägger en helt obetydlig andel av sin lön på. Men förflyttar vi oss till Indien så är det en råvara på liv och död, och vars pris avgör politiska val.

Tidigare premiärministern Indira Gandhi kom tillbaka till makten genom att göra lökpriset till ett populistiskt valfråga. Partiet Bharatiya Janata förlorade delstatsvalet i Delhi år 1998 då deras styre inte kunde kontrollera priset på lök.

Kraftig prisuppgång den senaste tiden

Detaljhandelspriset på lök i Delhi steg denna vecka till 70 rupee per kilo (7,12 SEK), upp från 20 rupee per kilo för tre månader sedan. En starkt bidragande orsak till prisuppgången är en försenad skörd, på grund av kraftiga monsunregn som gör att bönderna inte kan skörda.

Den indiska regeringen vill nu importera lök för att få kontroll på priserna. Något som dock blir dyrt då Indiens valuta mer eller mindre har kraschat. Och landet jobbar desperat med att minska importen av varor för att få kontroll på handelsbalansen.

Tillgången på billig lök en fråga på liv och död

Lök är en basvara som ingår i många av de vanligaste maträtterna i Indien. Det är också en av de absolut viktigaste råvarorna för landets många fattiga invånare att få i sig grundläggande näringsämnen. De stigande lökpriset slår mot de fattigaste av de fattiga. Omkring två tredjedelar av landets 1,2 miljarder invånare lever på under 2 USD per dag.

Indien är den näst största producenten av lök, bara Kina är större. Av de 20 största producenterna i världen ligger dock Indien på plats 18 när det gäller producerad mängd lök per odlad yta.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Boliden är en bra aktie för exponering mot basmetaller – köp säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Affärsvärlden gav denna morgon en köprekommendation till Boliden-aktien. Aktien ger exponering mot basmetaller och då främst koppar. Aktien har utvecklats positivt i år, men givet utvecklingen på metallpriserna så borde aktien gå upp ännu mer.

”Om metallpriserna skulle gå ned kraftigt runt det kommande året skulle Boliden se farligt högt belånade ut. Det är en tydlig risk. Basmetallpriserna verkar nu dock vara på väg upp efter att ha legat på lägre nivåer sedan sommaren 2022”

”Vi tycker att Boliden framstår som köpvärd för den som vill ha exponering mot basmetaller och då främst koppar”

I sitt huvudscenario räknar Affärvärlden med att metallpriserna ligger kvar på dagens nivåer och då ser man en uppsida på 34 procent för aktien på två års sikt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland kommer denna sommar producera 37 procent mer el från solceller jämfört med förra året

Publicerat

den

Tyskland kommer denna sommar att producera 37 procent mer elektricitet från solceller jämfört med sommaren förra året, visar siffror från BloombergNEF. Nedan är en graf över den dagliga produktionen, som framgår är det enorma skillnader mellan sommar och vinter.

Graf över elproduktion från solceller i Tyskland

Förutom att skillnaden är stor över året så är skillnaden självklart även stor över dygnets timmar. Det ger även genomslag på elpriset där den så kallade ank-kurvan framträder allt oftare. Efter att befolkningen har klarat av sina morgonaktiviteter så sjunker efterfrågan på el från morgontoppen, vilket sammanfaller med att solens strålar lyser kraftigare. Det får ofta elpriset att falla kraftig för att sedan gå upp kraftigt när solen går ner och folk kommer hem. Nedan ser vi det tyska elpriset från gårdagen. Kring 100 EUR/MWh under natten, för att sedan falla kraftigt och vara negativt timmarna mitt på dagen.

Elpris i Tyskland den 11 maj 2024

Även i Sverige har vi solceller även om det är betydligt färre. Den tyska ankkurvan spiller dock över till Sverige, med kraftigast effekt i södra delen av landet.

Investerare i batteri får bra utväxling

Det byggs batteriparker i relativt högt tempo och marknaden är verkligen gynnsam. Dessa kraftiga prissvängningar under nästan varje dygn gör att återbetalningstiden på batterierna blir kort. Den stora frågan är hur länge dessa extrema svängningar håller i sig. Om stora elkonsumenter börjar anpassa sin förbrukning något efter priserna så kommer de jämnas ut, samma sak med att fler batterier installeras. Men med den snabba utbyggnaden av solceller så kanske man kan förmoda att de kraftiga prissvängningarna blir kvar ett tag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand om guld- och silverpriset

Publicerat

den

Eric Strand från AuAg Fonder gästar Trading Direkt för att kommentera utvecklingen på guld och silver. Det blir även en del kommentarer om den heta basmetallen koppar.

Eric Strand om guld och silver
Fortsätt läsa

Populära