Nyheter
Överutbud i Kina ger negativ trend på aluminiummarknaden

I Kina har de myndigheter som tidigare utlovat subventioner till lokala aluminiumproducenter i vissa fall börjat häva dessa, vilket börjar sätta press på högkostnadsproducenterna. Överutbudet i Kina som har ineffektiviserat aluminiummarknaden förväntas leda till en baisse för aluminium enligt en nyligen publicerad marknadsanalys från Londonbaserade Barclays.
Smältverk i de nordvästra delarna av Kina hoppas att deras billiga produktionskostnader skall hjälpa till med att sänka den genomsnittliga produktionskostnaden inom gruppen av statliga smältverk, vilket skulle kunna leda till att enheter med högre kostnadsstruktur inte kommer att behöva stänga ned sin verksamhet.
Upprampningen av kapacitet pågår för fullt i Xinjiang-provinsen, men även i Qinghai, Inre Mongoliet, Shandong och Chongqing tillförs smältverken kapacitet. Däremot har dyrare anläggningar i Henan och Guangxi minskat sin kapacitet med mellan 400 och 450 Kt per år.
Det har förekommit spekulationer om huruvida Kinas State Reserve Bureau (SRB) skall göra ytterligare inköp av aluminium i syfte att stödja världsmarknadspriset, något som kan betraktas som en form av statligt stöd. Den allmänna åsikten är emellertid att detta endast kommer att ske om produktionsnedskärningarna överstiger 1 Mt per år.
Situationen påminner om den för koppar, där köparna emellertid återvänt i mindre skala de senaste veckorna. Prognosen är nu att kopparpriset skall återhämta sig på grund av säsongsmässiga variationer under Q2 2013. Det stora hotet för aluminium är emellertid att produktionen fortsätter att öka. Det är ekonomiskt relativt sett bättre för enskilda aktörer att fortsätta producera, om än med viss förlust per ton, än att stoppa produktionen. De kan t o m komma att öka produktionen för att kompensera för lägre pris per ton. Om det är så producenter i stort kommer att agera, då är en återhämtning i priset mindre trolig under överskådlig tid.
Nyheter
Kina har ökat sin produktion av naturgas enormt, men konsumtionen har ökat ännu mer

Sedan början av 00-talet har Kina konverterat de flesta hushåll i städerna till att använda naturgas istället för kol för matlagning och uppvärmning, en medveten politik för att minska luftföroreningarna i städerna.
För att tillgodose all extra konsumtion har Kina ökat den inhemska produktionen niofaldigt till 183 miljoner ton 2024 från 20 miljoner ton 2000.
Trots detta har produktionen inte vuxit tillräckligt snabbt för att möta all extra konsumtion och importen ökade kraftigt till 137 miljoner ton 2024 från noll 2006.
Kina var beroende av import för att täcka 43 procent av sin totala konsumtion 2024, en ökning från 30 procent 2014 och 11 procent 2010.
Nedan är en grafik gjord av John Kemp på JKempEnergy som visar hur kinas produktion av naturgas har ökat, men att konsumtionen har ökat ännu mer. Linjen visar nettoimporten.

Nyheter
Kina skärper kontrollen av sällsynta jordartsmetaller, vill stoppa olaglig export

Kina meddelar att landet intensifierar insatserna mot olaglig export av sällsynta jordartsmetaller. Det kinesiska säkerhetsministeriet anklagar utländska underrättelsetjänster för att samarbeta med smugglare som försöker dölja materialens ursprung genom att felmärka eller gömma dem i exempelvis plastdockor och keramik.
Åtgärderna kommer bara veckor efter att USA och Kina kommit överens om att underlätta amerikansk import av dessa råvaror från Kina. Enligt rapporter används transitländer som Thailand och Mexiko för att undvika exportkontroller.
Kina är världens dominerande leverantör av sällsynta jordartsmetaller och har tidigare infört restriktioner som svar på höjda amerikanska tullar. I april infördes tillståndskrav vid export av sju sådana ämnen, vilket lett till leveransförseningar globalt.
Samtidigt signalerar Kina viss flexibilitet i godkännandeprocessen, som en del i pågående handelsförhandlingar med USA. En tillfällig paus i tullhöjningar gäller till 12 augusti, då ett nytt handelsavtal väntas diskuteras.
Nyheter
USA inför 93,5 % tull på kinesisk grafit

USA:s handelsdepartement har beslutat att införa en preliminär antidumpningstull på 93,5 procent på importerad grafit från Kina – ett viktigt material i elbilsbatterier. Beslutet grundas på att kinesisk grafit enligt utredningen sålts till underpris på den amerikanska marknaden, vilket anses snedvrida konkurrensen. När tullarna kombineras med tidigare avgifter landar den totala effektiva tullen på omkring 160 procent.
Bakom anmälan står en branschorganisation för amerikanska tillverkare av anodmaterial. Organisationen menar att det kinesiska subventionssystemet skadar den inhemska produktionen. ”Det här beslutet visar tydligt att Kina säljer aktivt anodmaterial (AAM) till priser långt under marknadsvärdet”, säger talespersonen Erik Olson i ett uttalande.
Kraftiga marknadsreaktioner
Beskedet slog ner som en bomb i batteribranschen. Amerikanska batterileverantörer föll på börsen, medan producenter av grafit i Nordamerika och Asien ökade kraftigt. Australiensiska Syrah Resources och sydkoreanska Posco Future M steg kraftigt, vilket även kanadensiska grafitbolag som Nouveau Monde och Northern Graphite gjorde.
För batteritillverkare innebär tullen en rejäl kostnadsökning. Enligt CRU Groups expert Sam Adham motsvarar den nya tullen cirka 7 dollar per kilowattimme i ökade kostnader för ett elbilsbatteri – vilket motsvarar ungefär en femtedel av skattesubventionerna i Inflation Reduction Act. ”Det kan i praktiken radera ut vinsterna för sydkoreanska batteritillverkare under en till två kvartal”, säger Adham.
Tesla och dess batteripartner Panasonic har försökt stoppa tullbeslutet, med hänvisning till att USA ännu inte har kapacitet eller kvalitet för att ersätta kinesisk grafit.
Grafit – en kritisk råvara
Grafit används i anodmaterialet i litiumjonbatterier – oavsett batterikemi – och utgör därmed en central komponent i elbilars energilagring. USA importerade nästan 180 000 ton grafitprodukter under 2024, varav cirka två tredjedelar kom från Kina. Enligt Internationella energimyndigheten (IEA) är grafit en av de mest sårbara metallerna ur ett försörjningsperspektiv och kräver därför snabbare diversifiering.
Trots utvecklingen av nya material förväntas grafit förbli det dominerande anodmaterialet under det kommande decenniet. Först efter 2030 tros kisel börja ta en betydande andel av marknaden.
Ny chans för amerikanska producenter
Tullbeskedet ses som ett avgörande tillfälle för att bygga upp inhemsk produktion. Westwater Resources, som bygger en grafitfabrik i Alabama med planerad driftstart nästa år, säger att beslutet ger både politisk tydlighet och marknadssignaler som krävs för att accelerera produktionen. Företaget har redan avtal med bland annat Stellantis och SK On, och planerar att öka sin kapacitet till 50 000 ton per år senast 2028.
Analytiker varnar dock för att de ökade kostnaderna kan bromsa utbyggnaden av energilagring i USA, trots att skatteincitiven i Trumps budgetförslag fortfarande gäller.
Det slutgiltiga beslutet om tullarna väntas komma den 5 december 2025.
-
Nyheter4 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys4 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter4 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Nyheter4 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter4 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter
-
Analys4 veckor sedan
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE
-
Nyheter2 veckor sedan
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen