Följ oss

Nyheter

Sydafrika exporterar mer spannmål

Publicerat

den

Majs i närbild

Sydafrika kommer att växa i betydelse som spannmålsexportör 2020/2021, på grund av en ökad majsskörd och ökad efterfrågan från sina grannar.

International Grains Council (IGC) spår att Sydafrikas totala spannmålsproduktion 2020/2021 uppgår till 18,6 miljoner ton, jämfört med 18 miljoner föregående år. Totalt inkluderar det 2,1 miljoner ton vete, jämfört med 1,5 miljoner under 2019/2020. Landets majsskörd 2020/2021 uppgår till 15,8 miljoner ton, en minskning från 16 miljoner året innan. En prognostiserad sorghumskörd på 100 000 ton 2020/2021 kan jämföras med 200 000 föregående år.

Sydafrikas totala spannmålsimport 2020/2021 uppgår till 2,2 miljoner ton, en minskning från 2,9 miljoner året innan. Dess spannmålsexport beräknas uppgå till 2,8 miljoner ton, en ökning från 2,1 miljoner ton. Prognos för importen omfattar 1,9 miljoner ton vete, en minskning från 2,4 miljoner under 2019-20. Exporten omfattar 2,7 miljoner ton majs, jämfört med 1,9 miljoner året innan.

Attraktiva majspriser

USDA-attachén skrev i en rapport den 29 oktober 2020 om förutsättningarna för majs, ”relativt attraktiva lokala majspriser progressiv export och gynnsamma väderprognoser påverkar producenter som planteringsbeslut positivt.”

”Lokala majspriser är mer än 30 procent högre än för ett år sedan, vilket ger kommersiella producenter ett incitament att plantera fler åkrar med majs”, skrev USDA. ”Förväntningarna gör att de lokala majspriserna sannolikt kommer att förbli på relativt höga nivåer under resten av detta år.” Attachéen noterade också att majsexporten utvecklas i en gynnsam takt och minskar de lokala lagernivåerna.

”Förväntningarna är att majsefterfrågan i södra Afrika kan öka under de närmaste månaderna, särskilt från Zimbabwe,” heter det i rapporten. ”Sydafrika, med gott om majsbestånd, är i perfekt läge för att förse hela regionen med dess behov.”

Källa: US Department of Agriculture’s Foreign Agriculture Service

Gynnsamma väderförhållanden

En ytterligare faktor var att ”gynnsamma väderförhållanden för säsongen förutses över de flesta sommarregnområdena i Sydafrika, vilket ökar optimismen och påverkar producenter som planterar positivt.”

Attachéen förutspådde dock en ”marginell ökning av den kommersiella efterfrågan på majs under regleringsåret 2020/2021 till 11,6 miljoner ton. Detta eftersom Sydafrikas ekonomiska tillväxt kommer att vara under press 2021 på grund av COVID-19-pandemin och strukturella och politiska begränsningar.”

Rapporten gav en siffra på 11,4 miljoner ton för efterfrågan året innan. Den nämner de höga majspriserna som anledningen till begränsad efterfrågetillväxt, då efterfrågan på foder skapades av effekten av en krympande ekonomi och en minskad efterfrågan på animaliskt protein.

”Vit majs, i form av mat, är en stapelvara för många sydafrikanska hushåll, särskilt för konsumenter med lägre inkomst, eftersom det är en relativt billig källa till kolhydrater”, säger USDA.

I en rapport från 23 mars 2020 sade attachéen att Sydafrikas veteområde har stagnerat till cirka 500 000 hektar per år med ett genomsnittligt utbyte på 3,3 ton per hektar. Rapporten såg ingen större förändring från denna trend 2020/2021, eftersom producenter föredrar att plantera mer lönsamma grödor som raps, havre, majs och sojabönor.

”I vissa områden, särskilt i västra Kapprovinsen, är dock veteproduktion fortfarande den mest konkurrenskraftiga grödan att plantera”, säger attachéen. ”Sydafrikas årliga vetekonsumtion har ökat med i genomsnitt en procent per år de senaste tio åren.”

”På grund av den långsamma ekonomiska tillväxten och en stor majsskörd, vilket kommer att sänka priset på majsmjöl, förutses inte några stora konsumtionsökningar av veteprodukter,” sade USDA. ”Konsumenter kan ersätta ris-, vete- och majsprodukter baserat på pris- och smakpreferenser.”

Oljeväxter

I en årsrapport om sektorn för oljeväxter daterad den 3 april 2020 sade USDA att ”under normala klimatförhållanden och med hänsyn till genomsnittliga avkastningar kan Sydafrika producera 800 000 ton solros och 1,4 miljoner ton sojabönor under marknadsföringsåret 2020/2021.”

Detta motsvarar en ökning av solrosfrön med nio procent och sojabönproduktionen med åtta procent från föregående år. Rapporten förutspådde att det skulle finnas rekordhöga 1,3 miljoner ton lokalt producerat oljemjöl tillgängligt 2020/2021, men att den tröga ekonomin skulle begränsa efterfrågan till 1,7 miljoner ton, med en minskad export på åtta procent till 550 000 ton, medan importen av vegetabilisk olja skulle sjunka med fem procent till under 400 000 ton vid ökad inhemsk produktion och begränsad efterfrågetillväxt.

”Sydafrikas handel med sojabönor och solrosfrön är i allmänhet relativt liten, eftersom lokal produktion huvudsakligen är avsedd för lokal bearbetning och import riktar sig till olja- och proteinmjöl,” sa USDA. ”Till exempel var Sydafrikas handel med solrosfrön under regleringsåret 2018-19 mindre än 1 000 ton, medan sojabönsimporten endast var 9 098 ton och exporten 5 336 ton. Importen av sojabönor var främst från Zambia och Moçambique, medan exporten var avsedd för Zimbabwe.

Karta över Sydafrika
Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära