Connect with us

Analys

Stor potential för Arabicakaffe – Trading case

Published

on

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenStor potential för Arabicakaffe: De två främsta kaffesorterna är Arabica och Robusta. Handelsbankens certifikat följer Arabicaterminens prisutveckling i New York. Brasilien och Vietnam är ledande kaffeproducenter följt av Colombia. Sydamerika odlar mest Arabicabönor medan Sydostasien producerar Robustabönor. I takt med välfärd och urbanisering i tillväxtländerna följer västerländska vanor och ökad konsumtion av kaffe och andra lyxvaror. Bakom den negativa trenden ligger flera år av rekordskördar. Terminspriserna på Arabicakaffe, har noterats ned de senaste tre åren och många kaffeproducenter går idag med förlust. Kaffepriset har fallit som mest 66 procent sedan maj 2011 och tillhör en av årets förlorare. Vi ser potential på uppsidan och här följer ytterligare argument som ger stöd till Arabicakaffe:

  • USDA sänker estimatet för kaffeproduktionen i Brasilien för kaffeåret 2013/14 till 53.1 miljoner säckar (1 säck=60 kg), en minskning med 600 000 säckar jämfört med föregående estimat.
  • Sämre kvalité på årets skörd jämfört med tidigare år som följd av sämre väderförhållanden.
  • Lägsta lager på Arabicakaffe sedan februari 2013
  • Historiskt låga lager av Robustakaffe
  • Fasta kostnader och efter-skörd-kostnader (t ex. transport och lagring) står i huvudsak bakom de ökade produktionskostnaderna som för i år har ökat med 12 procent jämfört med föregående år.
  • Brasiliens inhemska konsumtion justeras upp 2.6 procent för 2012/2013. Även den globala världskonsumtionen av kaffe väntas stiga.
  • Defekter från Roya (bladsvamp) i Mexico och Centralamerika, som orsakat ett produktionsbortfall på 2.7 miljoner säckar har haft en mer signifikant effekt på kommande skörd än estimerat.

Finna en bra timing för när man ska kliva in är alltid lika svårt men på dessa låga nivåer där nedsidan är begränsad, tror vi på LONG KAFFE H för den som kan tänka sig en mer långsiktig placering.

Prisutveckling för arabicakaffe (ICE, generic)Certifikat för att investera i kaffe

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *