Sojabönor – en vinnare på fotbollsplanen

Astroturf - Gräs med soja i sig på fotbollsplanenDe amerikanska odlarna av sojabönor, speciellt i den amerikanska delstaten Kansas, är utan tvekan stolta av över Kansas State University (KSU) den här säsongen, eller i alla fall över deras stadium.

Kansas State University installerade nyligen en form av konstgräs, så kallat AstroTurf GameDay Grass på Bill Snyder Family Stadium. AstroTurfs produkter innehåller en sojabaserad produkt som heter BioCel och som har utvecklats av Universal Textile Technologies. BioCel använder sojabaserad polyol-teknik som utvecklats med stöd från sojabönor.

Sojabönor används i huvudsak som djurfoder i USA, inte mindre än 98 procent av skörden går dit, men sojaolja används i en många saker som gemene man inte känner till, såsom färg, rengöringsmedel och torv. Den industriella användningen av sojabaserade produkter har stigit med mer än 50 procent sedan 2006.

Hållbarheten i soja visar sig vara en viktig orsak bakom dess ökande popularitet i nya industriella användningsområden. Oftare än någonsin tidigare väljer byggföretag och andra industriella kunder sojabaserade produkter framför de som görs med petroleumbaserade kemikalier.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top