Följ oss

Nyheter

Slutet på råvaruhandeln

Publicerat

den

Ingen mer handel på Tokyo Grain ExchangeFrån och med februari 2013 är det slut med handeln med råvaror på Tokyo Grain Exchange, Japans största råvarubörs för jordbruksprodukter. Styrelsen för bolaget som driver denna råvarubörs gick i slutet av maj ut och kommunicerade att fyra av de sex råvaror som i dag handlas på Tokyo Grain Exchange kommer att föras över till Tokyo Commodity Exchange, TOCOM, i februari 2013, att rishandeln kommer att föras över till Kansai Commodities Exchange som sedan tidigare själva handlat med ris, medan handel i såväl robusta- som arabicakaffe helt upphör. De fyra råvarorna som kommer att överföras till TOCOM är majs, adzukibönor, sojabönor och råsocker. Sedan tidigare har handeln i råsilke upphört på Tokyo Grain Exchange.

Efter det att handeln i dessa råvaror har förts över till nya marknader skall Tokyo Grain Exchange likvideras. TOCOM som redan innan detta var Japans största råvarubörs kommer efter övertagandet av större delen av råvaruhandeln på Tokyo Grain Exchange att ha en marknadsandel på 90 procent av den inhemska råvaruhandeln i Japan.

Tog rishandeln tillbaka till Japan

Under augusti 2011 återlanserade Tokyo Grain Exchange tillsammans med Kansai Commodities Exchange handeln på ris, en råvara som inte hade handlats i Japan sedan Andra Världskriget. 1939 suspenderades handeln i risterminer sedan den japanska regeringen tog kontrollen över landets spannmålsproduktion och -distribution för att säkra leveranserna under andra världskriget.

De två börserna listade en rad yennominerade terminskontrakt på ris, inklusive ”koshihikari”, en mycket populär rissort som odlas i Japan. Importerat ris är undantaget från fysisk leverans på börserna eftersom den japanska regeringen har kontroll över utländska inköp och försäljningar av denna råvara.

Mottagandet av handeln i risterminer var trots hoppet om att detta skulle fyrdubbla omsättningen på råvarubörserna, ganska svagt.

Tokyo Grain Exchange hade fått löften från 64 olika företag, däribland 28 distributörer, fem livsmedelsproducenter och två tradingföretag, om att dessa hade för avsikt att delta i terminshandeln vilket gjorde att det japanska handelsministeriet godkände handeln med ris under en prövoperiod om två år.

Handeln visade sig emellertid inte vara tillräcklig för att attrahera volymerna från de företag och marknadsdeltagare som ville hedga sin risk. Inom börshandeln är det så att volym skapar volym eftersom alla marknadsdeltagarna söker sig till den marknad som har den bästa likviditeten.

The Central Union of Agricultural Co-Operatives, Japans största lantbruksorganisation som kontrollerar närmare 60 procent av den inhemska marknaden på fysiskt ris, valde till exempel att inte delta i handeln. Företrädare för denna organisation hade reda då planerna kommunicerades gått ut och sagt att de ansåg att den japanska regeringen genom detta låtit ris, det japanska samhällets stapelvara, bli en del i ett spekulativt spel.

Slutet på en sextioårig era

Då Tokyo Grain Exchange stänger ned i början av nästa år innebär detta slutet på en verksamhet som bedrivits i 60 år. Börsen som grundades 1952 har lidit svårt sedan volymerna dök under 2004, som en direkt effekt av att den japanska regeringen införde en rad åtgärder i syfte att skydda landets konsumenter, samt införde ett inkomstrelaterat stöd för jordbrukarna som garanterade dessa regelbundna inkomster. Rishandeln som det lades stora förhoppningar på uppnådde under 2011 endast en omsättning om 2,66 miljoner kontrakt, en tiondel av vad börsen hade hoppats på, och det kan sägas att det till stor del beror på de statliga stöden. Utan statliga prisgarantier ökar volatiliteten vilket ökar behovet av en marknad för att hedga produktionen. Antalet japanska råvarubörser har därmed sjunkit till två från sju år 2005. I dag återstår endast TOCOM och Kansai Commodities Exchange, en annan råvarubörs inriktad på jordbruksprodukter, basserad i den västliga staden Osaka.

Vid TOCOM bedrivs handel ibland annat guld, silver, platina, palladium, gummi, bensin, fotogen och råolja.

Nyheter

Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld

Publicerat

den

Ett landskap att leta guld i

Mahvie Minerals har tagit ett stort och avgörande steg i sin utveckling. Efter en noggrann strategisk översyn väljer bolaget nu att helt rikta sitt fokus mot guldförekomster – en satsning som både bygger på positiva prospekteringsresultat och den globala marknadsutvecklingen för guld.

Styrelsen och ledningen ser tydliga fördelar med det nya fokuset. Guldprojekt är inte bara mer kapitaleffektiva att utveckla, de har också potential att generera god lönsamhet även i mindre skala. Beslutet ses som det bästa sättet att skapa långsiktigt aktieägarvärde och positionera Mahvie Minerals som en stark aktör inom guldsektorn.

Haveri – navet i den nya strategin

Det finska guldprojektet Haveri lyfts nu fram som Mahvie Minerals viktigaste tillgång och utgör centrum för den nya strategiska inriktningen. Det nyligen avslutade borrprogrammet visar lovande tecken, med preliminära resultat som understryker områdets fortsatta prospekteringspotential.

Under april 2025 genomfördes en platsinspektion i samarbete med miljöavdelningen i Ylijärvi kommun. Utfallet var mycket positivt och bekräftade att bolagets miljöarbete håller hög standard – något som är avgörande inför kommande tillståndsprocesser.

Nästa steg blir att analysera borrkärnorna och ta fram en mineralresursbedömning enligt internationell standard. Denna blir en central byggsten i den förstudie (PFS) som väntar, liksom i arbetet med miljöprövning och ansökan om gruvtillstånd. Allt detta med målet att återstarta guldproduktionen i Haveri – ett projekt som nu ser allt mer realistiskt ut i takt med att guldpriset håller sig på historiskt höga nivåer och efterfrågan fortsätter att växa globalt.

Fokusering på guld – andra tillgångar ses över

Det strategiska skiftet innebär också att bolaget koncentrerar sina resurser och investeringar till guld. Andra tillgångar, såsom basmetallsprojektet i Mofjell, är fortfarande av värde men passar inte längre in i den kärnstrategi som nu växer fram. Projektet i Mofjell är omfattande och kräver stora insatser, samtidigt som synergierna med bolagets guldverksamhet är begränsade. Därför ser Mahvie Minerals nu över möjligheter till strategiskt partnerskap eller avyttring – ett sätt att frigöra kapital och operativ kraft till den guldinriktade verksamheten.

En ny fas för Mahvie Minerals

Med guld i sikte och Haveri som motor står Mahvie Minerals inför en ny och spännande fas. Bolaget visar tydligt att det vågar prioritera, fokusera och agera strategiskt i en marknad där guldets roll som trygg tillgång bara tycks växa. För investerare och intressenter innebär det en tydlig riktning – och förhoppningsvis, gyllene möjligheter framöver.

VD Per Storm berättar om Mahvie Minerals strategiska skifte till guld.
Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer kommenterar hur oljepriset påverkas av USAs attack på Iran

Publicerat

den

Christian Kopfer kommenterar oljepriset

USA attackerade i helgen flera mål i Iran, som hotar att stänga det viktiga Homuzsundet. Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, kommenterar vad som kan hända och vad det kan få för påverkan. Oljepriserna har gått upp, men ännu så länge har de inte skenat i höjden.

Fortsätt läsa

Nyheter

Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Publicerat

den

Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära